Bovški sobodajalci in gostinci na pomoč Kaninu

Evro od vsake prenočitve za glas pri upravljanju smučišča. »Denar za promocijo in ne za pokrivanje morebitnih izgub«.

Objavljeno
27. oktober 2016 11.26
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Bovški ponudniki turističnih nastanitev in gostinci bodo v prihajajoči zimi prispevali svoj delež za obratovanje kaninskega smučišča. Kako odločno, je odvisno od njihove dobre volje, se pa povečini strinjajo, da je neznankam navkljub prispevek korak v pravo smer.

Po izrednem občnem zboru Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec in nadaljnjih usklajevalnih sestankih je padla odločitev, da bodo ponudniki od začetka obratovanja smučišča pa do 31. marca plačevali po en evro od vsake prenočitve, medtem ko bodo gostinci lahko za leto dni zakupili oglasni prostor na posamezni gondoli krožnokabinske žičnice za ceno 350 evrov. Participacija bo vsaj za zdaj prostovoljna, saj ne na državni ne lokalni ravni ni zakonske podlage, ki bi narekovala plačilo nove dajatve po vzoru deželnega turističnega davka na Avstrijskem, na primer. Ponudniki prenočitev in gostinci se bodo – če bodo sploh sodelovali pri tem – za plačilo obvezali s pogodbo, v zameno pa bodo deležni popustov pri nakupu smučarskih vozovnic, brezplačnega skibusa in podobno.

Pozitivni odzivi

»Od vseh turističnih ponudnikov pričakujem sodelovanje, saj upam, da jih je večina dojela, kaj je pomenilo za Bovško in širšo okolico zaprtje smučišča Kanin. Prvi odzivi so zelo pozitivni, seveda pa bo treba najti ključ, da se bodo v sistemu videli tako največji kot tudi najmanjši ponudniki,« je še malce previden bovški župan Valter Mlekuž. Medtem je direktor LTO Janko Humar zadovoljen, ker se je kljub zapletom in drugačnim pogledom v dosedanjih pogovorih pokazalo zavedanje, da Kanin ni le problem države in občine, temveč da lahko zimsko bovško turistično ponudbo razvijajo le vsi akterji skupaj: »To je korenit premik v razmišljanju, ki ne ostaja samo na deklarativni ravni, ampak zagotavlja konkretno finančno participacijo turističnega gospodarstva pri reševanju skupnih problemov in razvijanju skupnih programov. Verjamemo, da bomo s partnerskim sodelovanjem počasi razvili model, ki bo dolgoročno povečeval konkurenčnost tako destinacije kot vsakega ponudnika posebej.«

Prvotni predlog je sicer predvideval, da bi ponudniki prispevali tri evre od prenočitve, a so se naposled uskladili za evro. Ponudniki so najprej predlagali, da bi dajatev prestavili na prihodnjo sezono. »Polovico možne realizacije smo letos zamudili, saj bi morali začeti zimsko sezono tržiti že poleti. Zdaj lahko računamo na prihode v zadnji minuti, jasno pa je, da bodo zimsko sezono reševali Slovenci,« predvideva Boštjan Novosel iz Hotela Sanje ob Soči. Kljub naklonjenosti do participacije pa pravi, da je zadržkov še precej: »Stvari bodo bolj jasne, ko bo smučišče dobilo upravljavca, ki se bo moral zavedati, da participacija ni samo dodatni denar, ampak bomo z njo tudi mi imeli svoj glas. Zaradi izkušenj je veliko pomislekov, tudi višina participacije ni prav nič simbolična.«

Za povrnitev zaupanja jih čaka trdo delo

Participacija se bo predvidoma zbirala na posebnem transakcijskem računu. »Denar je treba porabiti za promocijo Kanina, ne pa za pokrivanje morebitnih izgub,« je prepričan ponudnik Marko Vidič, ki je bil presenečen, da v splošni razpravi ni sodelovalo več ponudnikov. Obenem meni, da bi morali prispevek plačevati vsi, ki so kakor koli povezani s turisti na Bovškem.

Skoraj štiri leta po nesreči na krožnokabinski žičnici, ki je zapečatila usodo nekdanjega upravljavca ATC Kanin, o resni zimski turistični sezoni ni mogoče govoriti. Še pred šestimi leti so zimski meseci zagotavljali tudi 40.000 prenočitev, medtem ko gostinci zlate čase pogrešajo že vsaj desetletje. »Vsi bomo morali trdo delati dve ali tri sezone, da si bo Kanin spet povrnil zaupanje gostov. Sleherni Bovčan bi moral pri tem sodelovati. S prispevkom bomo tudi mi pokazali dobro voljo, četudi se vložek morebiti takoj ne bo povrnil. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da sto Bovčanov problema smučišča ne bo rešilo,« razmišlja gostinec Medard Berginc.