Bovško postaja meka še za padalce

Bovec gosti že osmi Kamp AvioFun, udeležba pa je najbolj množična doslej.

Objavljeno
06. avgust 2015 15.59
jer*Padalec
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec − Bovško poleg svojih zaščitnih znakov aktivnosti v naravi te dni gosti še nekaj sto padalcev, ki skrbijo za dnevne desante na dolino z višine približno 4000 metrov. Pri tem so postavili tudi nov slovenski rekord z največjo formacijo.

Bovec gosti že osmi Kamp AvioFun, udeležba pa je najbolj množična doslej. »Vreme nam je pisano na kožo, obisk pa je presegel pričakovanja,« je bil zadovoljen vodja prireditve, ki ponavadi traja dva tedna, in direktor podjetja AvioFun Damijan Cehner.

Živahnost prenovljenega bovškega letališča privablja tudi turiste in vsak dan jih kar od 50 do sto zbere pogum za skok z višine.

»Večina si skok rezervira vnaprej, tretjina pa se za izziv odloči povsem po naključju. Skoki s padalom postajajo množični šport, ki je z razvojem opreme postal eden najbolj varnih adrenalinskih športov,« je poudaril.

Skok z višine 4000 metrov izzivalcu zagotovi minuto prostega pada, kar nekatere tako navduši, da se odločijo za šolanje in postanejo padalci.

Slovenski rekord še daleč od svetovnega

Cehner dodaja, da je bovška dolina z okoliškimi hribi precej atraktivnejša za skoke kakor velike ravnice. Zaradi velikega zanimanja bodo v AvioFunu podaljšali svojo navzočnost v Bovcu, ki je bila do zdaj omejena na dva večja dogodka v turistični sezoni.

»Poskušali bomo zagotoviti stalno prisotnost v Bovcu, saj z letali delujemo kot gondola do določene višine. Seveda je največ odvisno od povpraševanja, toda dobro kaže, da bi zapolnili najmanj dva konca tedna na mesec,« je dejal.

V tem vrvežu je 35 padalcev v ponedeljek zvečer poskrbelo še za največjo formacijo na slovenskem nebu. V zrak so jih ponesla štiri letala, rekord pa je padel v drugem poskusu. »Že logistično gre za velik zalogaj, za nameček pa je treba najti padalce, ki jim takšen podvig lahko zaupaš. To se počne zgolj vsakih nekaj let,« je pojasnil Cehner.

Slovenski dosežek je zelo daleč od svetovnega rekorda. Svetovna federacija za športno letenje priznava rekord iz leta 2006, ko se je nad tajskim mestom Udon Thani v zraku združilo kar 400 padalcev.

To je dosežek Svetovnega moštva (The World Team), ki ga sestavljajo vrhunski športniki, profesionalni padalci snemalci in piloti. V Bovcu bodo v soboto poskrbeli za novo atrakcijo – skok padalk v bikinkah.