Branje združilo vse generacije

Partljičeva bralna značka: proti socialni izključenosti starejših

Objavljeno
23. april 2014 09.51
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – S prireditvijo, ki je bila na več lokacijah, so v Slovenj Gradcu včeraj sklenili pol leta trajajoč projekt branja, v katerega se je pod okriljem doma starostnikov vključilo več kot štiristo sodelujočih iz vseh generacij. Pridružil se jim je Tone Partljič, saj so letos prebirali in poustvarjali njegova dela.

Projekt branja so si zamislili v slovenjgraškem domu starostnikov in ga povezali s svojimi drugimi aktivnostmi, tako da so od oktobra lani stanovalci skupaj z zaposlenimi, njihovimi otroki, znanimi osebami, svojci in prostovoljci prebirali dela Toneta Partljiča. Sodelovale so tudi osnovne in srednje šole ter uporabniki pomoči na domu in tako je branje Partljičevih del preraslo v medgeneracijski projekt, pri katerem je sodelovalo več kot štiristo ljudi. Vodja doma starostnikov Marjana Kamnik pravi, da so prepletli različne generacije ljudi, ki so lahko izmenjevali spoznanja ob branju, ustvarjali in se družili, prav ustvarjanje in ohranjanje socialne mreže pa je za stanovalce doma velikega pomena: »Z druženjem pripomoremo tudi k razvijanju pozitivne podobe staranja in starejših v družbi.«

Za uspešno sodelovanje v projektu je moral vsak prebrati tri Partljičeva dela, na podlagi katerih so pripravili tudi dramsko in ustvarjalno delavnico. Dom ima svojo knjižnico, ki obsega že okrog 8500 knjig, 20 Partljičevih knjig pa so si za pol leta sposodili od Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah. Ob koncu projekta so v sodelovanju s slovenjgraško knjižnico in šolami pripravili stojnice, na katerih so delili knjige, Tone Partljič pa je trem izžrebanim podelil nagrade. »Projekt, ki smo ga poimenovali Partljičeva bralna značka, bomo nadaljevali s prebiranjem del Prežihovega Voranca,« je napovedala Kamnikova. »Malce čudno se počutim, saj so tisti, po katerih se imenujejo bralne značke, po navadi mrtvi,« se je pošalil Tone Partljič, »a so me v domu potolažili, da bo tudi mene to slejkoprej doletelo, zato se ne razburjam.« Partljič meni, da je bralna kultura v Sloveniji na visoki ravni ina da je knjiga Slovencem še vedno priljubljena družba tako v otroštvu kot v starosti.