Bratuškova napoveduje bolj boleče ukrepe, opozicija jo poziva k odstopu

Bruselj bo od vlade predvidoma zahteval dodatne proračunske reze. DL: V proračunu zadosti rezerve. Koalicija bo zdržala.

Objavljeno
28. marec 2014 11.06
Posodobljeno
28. marec 2014 11.06
Predsednica vlade Alenka Bratušek na izjavi po sestanku s predsatvniki Civilne zaščite, Ljubljana, 10.Februar2014
M. H., Kranj, De. P, Ni. Č., Delo.si, STA, An. B., notranja politika, K. F., gospodarstvo
M. H., Kranj, De. P, Ni. Č., Delo.si, STA, An. B., notranja politika, K. F., gospodarstvo
Ljubljana - »Vzeli si bomo čas, da dobro preberemo odločbo ustavnega sodišča ... Kakršna koli že je, pa jo je treba spoštovati in spoštovala jo bo tudi vlada,« je ob obisku ministrske ekipe na Gorenjskem dejala premierka Alenka Bratušek. Poudarila je, da »davek na nepremičnine, kot smo ga predlagali, pozna vsa Evropa, prej ali slej bo uveden tudi v Sloveniji. »

»Če drži, kar sem izvedela po telefonu, največji problem ni davek sam in ne zakon o davku na nepremičnine, ampak davčna osnova, ki temelji na zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. Moja vlada se s tem zakonom praktično ni ukvarjala, zakon je bil sprejet leta 2006 in verjeli smo, da je metodologija takšna, da je lahko vrednost nepremičnin osnova za izračun davka na nepremičnine. Vse državljane nas je do danes to stalo 20 milijonov evrov, in ne vem, kako bodo ali bomo ljudem razložili, da smo te milijone vložili v nekaj napačnega,« je dejala premierka.

V nadaljevanju je v nadaljevanju ugotovila, da ima njena vlada smolo, »ker mora neprestano reševati probleme iz preteklosti. Morali smo že poiskati 170 milijonov evrov za razveljavitev določenih odločitev prejšnjih vlad, gre za pokojnine in odpravo tretje četrtine pri plačah javnih uslužbencev. Uspeli smo najti rešitve in našli jih bomo tudi za teh 200 milijonov evrov. Na žalost bodo vse odločitve, ki bodo sprejete, bistveno bolj boleče in manj pravične za državljane in državljanke kot je davek na nepremičnine.«

Premierka je na vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost, in kje se bo našlo 200 milijonov evrov, odgovorila, da za »vse odločitve, ki jih sprejema vlada, vlada tudi nosi odgovornost. Naša vlada, vlada Alenke Bratušek je odgovorna tudi za to, da v naši državi ni trojke, da smo še vedno suvereni in svoje probleme rešujemo sami. Tudi to je naša odgovornost. Za model množičnega vrednotenja nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2006, ne morem in ne bom prevzemala odgovornosti ... Nekaj scenarijev rešitve imamo narejenih in najprej se bosta s tem problemom soočili vlada in koalicija. Želim si, da ta odločitev ustavnega sodišča za našo državo ne bo imela tako usodnih posledic kot jo je imela odločitev o referendumu za pokojninsko blagajno. Takrat so se pravzaprav začeli največji javnofinančni problemi... Potrudili se bomo, da bomo zadevo na čim manj boleč način za ljudi spravili v red.«

Pojasnila je še, da se je državljanom, ki v geodetskih pisarnah čakali več ur in izgubljali živce, opravičila. »Lahko se opravičim vsak dan znova, prosim pa, da državljani te evidence uredijo, saj se da le po načinu množičnega vrednotenja prite do cene. Geodetska uprava bo peljala postopke naprej. Prej ali slej davek na nepremičnine bo,« je še dodala.

Erjavec: Desus bi podprl dvig DDV

Prvak Desusa Karl Erjavec pravi, da nikoli ni podpiral nepremičninskega zakona, saj je vedel, da ne bo zdržal ustavne presoje. A ker je premierka Alenka Bratušek vezala zaupnico na proračun, ga je Desus moral podpreti.

Desus bi podprl dvig DDV, pri pokojninah pa ne bo popustil za nobeno ceno. Erjavec pričakuje, da bo premierka v teh dneh sklicala sestanek predsednikov koalicijskih strank, kjer se bodo dogovorili, kako rešiti zadevo.

Ob tem je spomnil na že znano stališče Desusa, da v nobenem primeru ne bodo pristajali na posege v pokojnine ali socialne transferje, pa tudi ne v plače javnih uslužbencev.

Prvak DeSUS je sicer vseskozi menil, da bi bila boljša in pravičnejša rešitev od nepremičninskega krizni davek, a danes je pojasnil, da je to zamujena priložnost in da ta ideja ni več aktualna. Preden bi bil ta zakon pripravljen, bi bilo namreč leto že naokoli, je povedal in dodal, da pa so v stranki denimo pripravljeni podpreti predlog o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV).

Koalicija: Prebrodili bomo tudi to težavo

V koalicijskih strankah so zagotovili, da razveljavitev zakona ne bo ogrozila izvrševanja proračuna in tudi ne socialne države. Vlada bo pripravila primerne ukrepe in prebrodili bomo tudi to težavo, menijo.

»Tudi če je nepremičninski davek res padel, to še ne pomeni, da je padla socialna država,« je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Vodja poslancev DL Rihard Braniselj verjame, da imajo v proračunu zadosti rezerve, saj da »ne govorimo o nekem velikem denarju, ampak o par odstotkih državnega proračuna«. Prepričan je tudi, da bo vlada pripravila ustrezne predloge in da se bodo v koaliciji znali - tako kot vedno - dogovoriti ter mandat izpeljati do konca.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je dejal, da nihče, še najmanj pa aktualna vlada, ni mogel predvideti, da je leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ustavno sporen. Se pa po njegovih besedah zavedajo, da gre za izpad iz proračuna, zato od vlade pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času pojasnila, kako bo ta del izpada nadomeščen.

Vodja poslancev Desus Franc Jurša je opozoril, da bodo imeli težave pri uravnoteževanju proračuna, a obenem ne dvomi, da bo vlada pripravila alternativne rešitve za izpad. Ob tem pa ji bodo priporočali, da mora v prvi vrsti skrbeti za socialno državo, »da ne bi slučajno posegala v socialne dajatve ali pokojnine«, je dodal.

Bogovič: Ustavno sodišče zadnji branik zakonitosti

»Vesel sem, da je ustavno sodišče, zadnji branik zakonitosti v Sloveniji, izdalo takšno odločbo, ki je državljane Republike Slovenije zaščitilo pred brutalnimi posegi vlade na to področje,« je v izjavi po razglasitvi sodbe dejal predsednik SLS Franc Bogovič.

Po njegovem mnenju je ustavno sodišče s to odločbo »jasno povedalo, kaj si misli o delu te vlade«. »Po mojem globokem prepričanju je danes z razveljavitvijo padla tudi vlada Alenke Bratušek,« je dejal Bogovič, eden od pobudnikov peticije proti davku.

SDS poziva Bratuškovo k odstopu

Prvak SDS Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je ustavno sodišče z razveljavitvijo zakona o davku na nepremičnine posledično razveljavilo proračun za leto 2014, na katerega je premierka Alenka Bratušek vezala zaupnico.

Ne zgodi se prav pogosto, da je pri tako pomembni odločitvi ustavno sodišče tako enotno, je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejal vodja poslancev SDS Jože Tanko. Spomnil je, da se je že zgodilo, da je ustavno sodišče razveljavilo kakšen akt, določbo kakšnega zakona in tudi kakšen zakon, a da se še nikoli ni zgodilo, da bi ustavno sodišče razveljavilo zakon, ki je bil vezan na zaupnico in je sestavni del proračuna.

Spomnil je, da je namreč Bratuškova na sprejem proračunskega paketa, katerega sestavni del je bil tudi nepremičninski zakon, vezala zaupnico. »S tem je v bistvu prisilila koalicijske partnerje k poenotenju in temu, da so pač sprejeli rešitve, s katerimi se morda tudi niso vsi v celoti strinjali,« je dodal Tanko.

A ustavno sodišče je s svojo odločitvijo razveljavilo tudi zaupnico Bratuškovi in njeni vladi, zato bi bil pričakovan korak, da bi premierka odstopila, je poudaril.

Poslanec SDS Andrej Šircelj pa je povedal, da je poleg premisleka Bratuškove o odstopu nujen tudi premislek, kaj lahko naredijo s službe vlade, da do takih primerov ne bo več prihajalo.

Zato svetuje vladi, kateri koli že, da v prihodnosti večji poudarek nameni ustavnemu pravu, zlasti, če gre za davčno materijo. Ob tem je znova izpostavil stališče, da se sistemskih zakonov ne more sprejemati po nujnem postopku, ter dodal, da je bil nepremičninski zakon že od začetka obsojen na propad in da je sedanja vlada vse predloge opozicije zavračala »na aroganten način«.

GZS za čim hitrejše sprejetje novega zakona

Z GZS so sporočili, da podrobnejših razlogov za razveljavitev zakona o davku na nepremičnine še ne poznajo. »Dejstvo pa je, da bo v proračunu nastala 200-milijonska luknja in dvom, ki veča nezaupanje v državo. V gospodarstvu smo nad negativnimi odzivi tujih finančnih trgov, do katerih bo nedvomno prišlo, zaskrbljeni. Od vlade, ki mora zapolniti finančno in psihološko luknjo, prav zato pričakujemo, da, kar se da hitro, oblikuje nove rešitve za nujno, a pravičnejšo obdavčitev nepremičnin.«

Obrtno-podjetniška zbornica zadovoljna z odločitvijo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi nepremičninski zakon, pričakovali, saj da so že od vsega začetka opozarjali na neustavnost in nevzdržnost tega zakona.

»Žal nam je samo, da je moralo o tem razsojati ustavno sodišče, saj bi lahko vlada že takoj prisluhnila našim jasnim opozorilom«, je povedal predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh.

OZS je bila skupaj s SLS prvopodpisnica peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo prek 80.000 državljanov Slovenije.