Brecelj: Potrebna je lustracija koruptivnih ljudi

Kirurg Erik Brecelj: Korupcija in kriminal usmerjata medicino na tista področja, kjer se bo pokasiralo.

Objavljeno
13. maj 2013 22.37
LJUBLJANA SLOVENIJA 17.08.2011 ERIK BRECELJ SPECIALIST KIRURGIJE ONKOLOSKI INSTITUT FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – »Nekateri menijo, da odteče kar 30 odstotkov skupnega denarja. Bistveno vlogo igrajo javni razpisi ter korupcija in kriminal pri tem. Potrebna je lustracija ljudi, ki so sodelovali pri kriminalnih dejanjih,« meni Erik Brecelj, kirurg in soustanovitelj Iniciative zdravnikov za transparentno zdravstvo.

Tako kot v zdravstvu je v celotni družbi. »Koliko z davki in prispevki zbranega denarja odteče za zasebne interese, nihče natančno ne ve. Toda če drži ocena, da gre za 30 odstotkov, je to seveda ogromno, saj je javni sektor za toliko dražji. Čeprav se vsako leto več milijard evrov javnega denarja porabi z javnimi razpisi, politikov izboljšanje javnih razpisov ne zanima,« ugotavlja Erik Brecelj. »Javni sektor prikazujejo kot glavnega krivca za vse težave v državi, a to ne drži. Vir vseh težav so voditelji. Tisti, ki so krivi, da so nas potisnili v sedanje razmere, so še vedno na položajih, na svojih funkcijah. Nočemo razjasniti s preteklostjo, a bi morali.«

»Ne gre samo za denar. Problem so ljudje, ki plenijo. To so ljudje na vodstvenih položajih, ki urejajo tudi stroko, vodijo doktrino v zdravstvu. Z vso odgovornostjo trdim, da je doktrina zdravljenja marsikje podrejena korupciji in kriminalu, ki usmerja medicino na tista področja, kjer se bo pokasiralo. Ljudje, ki to počnejo, ne znajo s preostalim denarjem delati drugače, ne znajo organizirati oddelkov, službe, dežurstev, ker so obsedeni s plenjenjem,« ugotavlja sogovornik. »Vse to se kaže na strokovni ravni. Problem korupcije tako ni samo denar, ampak kakovost medicine. O tem se noče nihče pogovarjati, a prej ali slej se bomo morali.«

»Zakaj govorimo o znižanju plač? Zakaj ne govorimo o znižanju materialnih stroškov? Zakaj vlada – katerakoli že – ne pozove ljudi v javnem sektorju, naj povedo, kaj je narobe, naj predlagajo svoje ideje? Ker politikov to ne zanima. Živimo v nekem sistemu komunizma ali pa fašizma. Če danes v javnem sektorju pokažeš, kje je korupcija, kaj kupujemo predrago, kje je slaba organizacija, boš zagotovo kaznovan,« pravi tudi iz lastnih izkušenj Erik Brecelj.

Kako torej naprej? Ni res, da ni alternative, pravi: »Treba je dati možnost ljudem, ki imajo ideje, da jih izpeljejo: na ravni politike, bank, zdravstva.« Iniciativa zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo, ki je zbrala tudi ekonomiste, pravnike in druge strokovnjake, bo svoje rešitve predstavila v sredo.