Brez kolesarjev Marprom ob 200.000 evrov

Za upravljanje edine progev v Bike parku Pohorje se zanimata najmanj dva ponudnika.

Objavljeno
02. september 2015 19.19
regent/RACHEL ATHERTON
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Na poziv občine za javno zbiranje ponudb za oddajo kolesarske steze v kolesarskem parku Pohorje se bosta zagotovo prijavila dva ponudnika, tretji bo zadevo še proučil. V Marpromu pa medtem ugotavljajo, da bodo zaradi izgubljene kolesarske sezone ob slabih 200.000 evrov.

Boštjan Zagorac iz Marproma, ki upravlja Pohorsko vzpenjačo, pravi, da so do tega števila prišli na podlagi lanskega obiska, ko se je po pohorskih strminah vozilo okrog 14.000 kolesarjev. A lanska sezona je bila vremensko precej slabša od letošnje, zato bi bil obisk letos najbrž še večji.

Zdaj na občini odprtje kolesarskega parka načrtujejo za konec septembra, kar bi pomenilo, da bo letos obratoval največ en mesec. Zagorac upa, da bi lahko Marprom v tem času dnevni izkupiček povečal za 1000 do 1500 evrov. A prihodek bi bil lahko zagotovo vsaj malce večji, če občina s plačilom stroškov za izdajo služnosti skladu kmetijskih zemljišč (671 evrov) ne bi čakala skoraj dva tedna.

Natančnega pojasnila, zakaj je to tako dolgo trajalo, na občini nismo dobili. Iz službe za odnose z javnostjo so med drugim odgovorili, da je bila veljava služnostne pogodbe pogojena s predhodnim plačilom nadomestila, ki ga je občina poravnala 27. avgusta. Se je pa na svojem facebook profilu odzval župan Andrej Fištravec. »Žal se je tudi na tem primeru pokazala prepočasna odzivnost nekaterih uradnikov v mestni upravi, za kar sem že napovedal sankcije,« je zapisal.

Dva zagotovo, eden razmišlja

Kdo bo upravljal park, bo znano kmalu po 18. septembru, ko bodo na občini odprli ponudbe. Iztok Kvas, ki je park upravljal pretekla leta, se nanj ne bo prijavil, dejavnost je preusmeril na Roglo. Povedal je, da je imel interes peljati naprej uspešno zgodbo že oktobra lani, v času stečaja Športnega centra Pohorje (ŠCP), a po njegovih besedah takrat v mestu ni bilo interesa oziroma so bili drugi problemi pomembnejši. Zdaj si želi le dolgoročnega upravitelja.

Zagotovo se bosta na razpis prijavila Zadruga Bike Lab in nekdanji tekmovalec v gorskem kolesarjenju Iztok Tomšič, ki na Pohorju upravlja adrenalinski park. »Znanje imamo. Če sem organiziral tekme v svetovnem pokalu, zakaj ne bi upravljali park,« pravi Tomšič. Zanj je bistveno, da imajo ljudje, ki na Pohorju delajo pozimi, delo tudi poleti.

»Če nam bo uspelo, bomo park upravljali, kot je treba, da bo deloval tako, kot je, ko sem leta 2012 odšel iz ŠCP,« pa poudarja Matej Obu iz Zadruge Bike Lab. Za cilj si je zadal dvig kakovosti sedanjih prog in načrtovanje novih, predvsem pa bi rad nazaj dobil tekmo za svetovni pokal. Morebitni tretji ponudnik Matej Stapić, ki že enajst let tekmuje z gorskim kolesom, in je, kot pravi, videl ogromno parkov v Kanadi in Združenih državah Amerike, se glede oddaje ponudbe še ni dokončno odločil.

Pomembna bo oprema

Občina zemljišča, po katerih teče za zdaj edina legalna proga, za dva meseca oddaja po izhodiščni ceni 243 evrov na mesec. A cena ne bo edino merilo pri izboru, pomembni bodo tudi reference na področju športnih prireditev in tehnična opremljenost. Ponudnik bo moral dokazati, da ima v lasti ali najemu dovolj strojev in opreme. Tomšič je že napovedal, da bo takoj kupil manjši bager, če bo zmagal na razpisu, v Bike Labu bi stroje najbrž najeli, še najmanj težav bi s tem imel Stapić, saj ima družina v lasti gradbeno podjetje.