»Brez krvi se ne da zdraviti«

Obudili so akcijo zbiranja krvi za poškodovane v prometnih nesrečah, kri bodo zbirali v Transfuzijskem centru Celje vsak ponedeljek.

Objavljeno
29. avgust 2016 20.38
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Predstavniki gibanja Še vedno vozim - vendar ne hodim so dopoldne s predstavniki drugih ustanov v Transfuzijskem centru Celje obudili krvodajalsko akcijo, ki bo odslej vsak ponedeljek do konca oktobra. V njej zbirajo kri za vse, ki jo potrebujejo, v prvi vrsti pa za poškodovane v prometnih nesrečah. Za enega poškodovanca je včasih potrebnih tudi 30 enot krvi, to pa pomeni 30 krvodajalcev.

»Kri je tekočina, ki je ne znamo nadomestiti. Lahko jo dobimo samo od krvodajalcev. V Celju kri v glavnem uporabimo za poškodovance in onkološke paciente, klinični center ima veliko porabo krvi še pri transplantacijah. Kri je nujno potrebna, brez nje se ne da zdraviti,« je bil jedrnat strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franci Vindišar. Predstojnica Transfuzijskega centra Celje Janja Pajk je poudarila, da v Celju krvi ne primanjkuje: »Če začne kakšne krvne skupine primanjkovati, prosimo krvodajalce, da pridejo na odvzem. In odziv je v Celju definitivno najboljši. Kadar lahko pomagamo, pomagamo tudi Mariboru in Ljubljani.«

V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino dnevno potrebujemo od 300 do 350 enot krvi. Pajkova ocenjuje, da jih je v Celju dovolj okoli 30: »Zagotavljanje krvi mora biti racionalno. Če bi se nakopičile zaloge in krvi ne bi mogli porabiti, potem prosimo krvodajalce, da se oglasijo drugič. Kri je naše bogastvo, ki ne sme zapadati. Eritrociti živijo največ 42 dni in če bi odvzeto kri metali stran, bi se delala etična škoda.« Kri hranijo največ 42 dni, za določene paciente, na primer tiste, ki jih morajo obsevati, mora biti kri zelo sveža, stara največ 14 dni.

Porast alkoholiziranih na cesti

V akciji, ki so jo zasnovali že pred leti, poleg gibanja Še vedno vozim - vendar ne hodim sodelujejo še Policijska uprava Celje, Društvo paraplegikov JZ Štajerske, Združenje šoferjev in avtomehanikov Celje, Splošna bolnišnica Celje, celjska enota NIJZ, Šolski center Celje, Psihiatrična bolnišnica Vojnik ter Svet za preventivo in vzgojo celjske občine. Predstavniki vseh teh ustanov in organizacij bodo tako vsak ponedeljek darovali kri in pozivajo tudi ostale, da se jim pridružijo.

Vodja gibanja Še vedno vozim - vendar ne hodim David Razboršek sicer upa, da akcija ne bo več potrebna: »Veseli bomo takrat, ko bomo dajali kri za vse druge, le za žrtve prometnih nesreč ne več, ker jih ne bo. Takrat bo naš cilj dosežen.« Vendarle pa stanje na cestah ni spodbudno. Kot je povedal predstavnik PU Celje Edi Baumkirher, je do danes na slovenskih cestah letos umrlo 97 ljudi, kar je trinajst več kot v enakem obdobju lani, Baumkirher pa je še opozoril: »Bližajo se trgatve in že zdaj beležimo velik delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Teh je letos kar 12 odstotkov, lani jih je bilo dobrih 9 odstotkov.«