»Brez Primorske ni Slovenije«

Na proslavi ob 65-letnici vrnitve Primorske k matični domovini ni manjkalo besed priznanja boju Primorcev.

sob, 15.09.2012, 14:50

Koper – Na osrednji slovesnosti ob 65-letnici vrnitve Primorske k matični domovini v Kopru ni manjkalo besed priznanja več desetletnemu boju Primorcev za pravico do življenja v skupni domovini. Slovenija s praznikom po besedah predsednika republike Danila Türka slavi domoljubje, samoodločbo in državnost, za kar je Primorska živ simbol.

»Brez Primorske v resnici ni Slovenije. Primorska je v samem srcu slovenske samoodločbe in državnosti,« je na slovesnosti, ki je dodobra napolnila Ukmarjev trg in del Pristaniške ulice, poudaril Türk. Več desetletij trajajoči boj Primorcev, ki so z uporom izvajali »nenehen, vsesplošen in trajen plebiscit«, je po besedah Türka epohalnega pomena za slovenski narod, državo in mednarodni mir. Türk je ob tem spomnil na trpljenje primorskega človeka, ki je spremljalo »ta epski zgodovinski proces«. Primorci so bili prve žrtve fašizma, na narodnostno zatiranje pa so se odzvali s prvim protifašističnim odporom v Evropi, je dejal.

Protifašistični boj je po njegovem dosegel svoj vrh in zmago pod vodstvom osvobodilne fronte med drugo svetovno vojno. »To je bil naš skupni slovenski prispevek k zgodovinskemu boju zaveznikov proti fašizmu in nacizmu, za ohranitev človeške civilizacije in za boljši svet. To je bil zmagovit boj, dal nam je uspešno samoodločbo in trden mir, ki ga uživamo danes. Prav zato moramo biti ponosni na narodno osvobodilni boj slovenskega naroda,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril.

»Danes potrebujemo pogum, ne strah«

Predsednik republike se je v nagovoru dotaknil tudi trenutnih notranjepolitičnih in gospodarskih razmer v državi. Danes potrebujemo pogum, odločnost in vero v naše lastne sposobnosti, ne pa strah, negotovost in malodušje, je dejal. Probleme našega časa smo in bomo v Sloveniji po njegovem sposobni rešiti.

Zastraševanja z "Brusljem" ali "grškim scenarijem", ki smo jim pri nas včasih priča pri iskanju poti iz gospodarske krize, po besedah predsednika republike škodujejo domačemu gospodarstvu in mednarodnemu ugledu Slovenije, slabijo njen mednarodni položaj in »izražajo nerazumevanje ciljev in narave naše vključenosti v Evropsko unijo in nerazumevanje današnjih zahtev suverenosti«.

»Državljanke in državljani Slovenije imamo pravico do kompetentne vlade, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja,« je še izpostavil Türk. Od pogajalcev, ki bodo v prihodnjih tednih pripravljali ključne reforme, pričakuje, da bodo pokazali sposobnost za »resničen dialog in dober sporazum«.

Slovesnost, ki jo je pospremil nastop pevcev, pihalnega orkestra Koper, vlačilcev na morju in akrobatskih letalcev v zraku, je minila v odsotnosti predstavnikov vlade. Od predstavnikov parlamentarnih strank sta se je udeležila prvaka opozicijskih PS Zoran Jankovič in SD Igor Lukšič. Predsednik Desusa Karl Erjavec je udeležbo po navedbah organizatorjev opravičil.

Predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin je za STA povedal, da je zadovoljen z udeležbo in pozitivno energijo na proslavi, ne pa z dejstvom, da v Koper ni bilo nikogar od predstavnikov vlade. »S tem so ponovno pokazali, da ne znajo združevati, ampak deliti,« je dejal.

Praznovanje v Kopru se je malo po 12. uri nadaljevalo z dobrodelnim tekom za nakup defibrilatorjev, ki se ga je udeležilo blizu 3000 tekačev in večina osnovnih šol na Koprskem. Popoldan se bo na Stadionu Bonifika odvila dobrodelna nogometna tekma primorskih gospodarstvenikov, politikov in kulturnikov, slavnostni večer pa se bo zaključil s koncertom.

Povezane novice

Primorski poklon uporu proti zatiranju in priključitvi matici
15. september ob 06:00
Ni znano, ali se bo današnje proslave ob priključitvi Primorske Sloveniji udeležil kateri od predstavnikov vlade.
Prijavi sovražni govor