»Brez Primorske ni Slovenije«

Na proslavi ob 65-letnici vrnitve Primorske k matični domovini ni manjkalo besed priznanja boju Primorcev.

sob, 15.09.2012, 14:50

Koper – Na osrednji slovesnosti ob 65-letnici vrnitve Primorske k matični domovini v Kopru ni manjkalo besed priznanja več desetletnemu boju Primorcev za pravico do življenja v skupni domovini. Slovenija s praznikom po besedah predsednika republike Danila Türka slavi domoljubje, samoodločbo in državnost, za kar je Primorska živ simbol.

»Brez Primorske v resnici ni Slovenije. Primorska je v samem srcu slovenske samoodločbe in državnosti,« je na slovesnosti, ki je dodobra napolnila Ukmarjev trg in del Pristaniške ulice, poudaril Türk. Več desetletij trajajoči boj Primorcev, ki so z uporom izvajali »nenehen, vsesplošen in trajen plebiscit«, je po besedah Türka epohalnega pomena za slovenski narod, državo in mednarodni mir. Türk je ob tem spomnil na trpljenje primorskega človeka, ki je spremljalo »ta epski zgodovinski proces«. Primorci so bili prve žrtve fašizma, na narodnostno zatiranje pa so se odzvali s prvim protifašističnim odporom v Evropi, je dejal.

Protifašistični boj je po njegovem dosegel svoj vrh in zmago pod vodstvom osvobodilne fronte med drugo svetovno vojno. »To je bil naš skupni slovenski prispevek k zgodovinskemu boju zaveznikov proti fašizmu in nacizmu, za ohranitev človeške civilizacije in za boljši svet. To je bil zmagovit boj, dal nam je uspešno samoodločbo in trden mir, ki ga uživamo danes. Prav zato moramo biti ponosni na narodno osvobodilni boj slovenskega naroda,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril.

»Danes potrebujemo pogum, ne strah«

Predsednik republike se je v nagovoru dotaknil tudi trenutnih notranjepolitičnih in gospodarskih razmer v državi. Danes potrebujemo pogum, odločnost in vero v naše lastne sposobnosti, ne pa strah, negotovost in malodušje, je dejal. Probleme našega časa smo in bomo v Sloveniji po njegovem sposobni rešiti.

Zastraševanja z "Brusljem" ali "grškim scenarijem", ki smo jim pri nas včasih priča pri iskanju poti iz gospodarske krize, po besedah predsednika republike škodujejo domačemu gospodarstvu in mednarodnemu ugledu Slovenije, slabijo njen mednarodni položaj in »izražajo nerazumevanje ciljev in narave naše vključenosti v Evropsko unijo in nerazumevanje današnjih zahtev suverenosti«.

»Državljanke in državljani Slovenije imamo pravico do kompetentne vlade, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja,« je še izpostavil Türk. Od pogajalcev, ki bodo v prihodnjih tednih pripravljali ključne reforme, pričakuje, da bodo pokazali sposobnost za »resničen dialog in dober sporazum«.

Slovesnost, ki jo je pospremil nastop pevcev, pihalnega orkestra Koper, vlačilcev na morju in akrobatskih letalcev v zraku, je minila v odsotnosti predstavnikov vlade. Od predstavnikov parlamentarnih strank sta se je udeležila prvaka opozicijskih PS Zoran Jankovič in SD Igor Lukšič. Predsednik Desusa Karl Erjavec je udeležbo po navedbah organizatorjev opravičil.

Predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin je za STA povedal, da je zadovoljen z udeležbo in pozitivno energijo na proslavi, ne pa z dejstvom, da v Koper ni bilo nikogar od predstavnikov vlade. »S tem so ponovno pokazali, da ne znajo združevati, ampak deliti,« je dejal.

Praznovanje v Kopru se je malo po 12. uri nadaljevalo z dobrodelnim tekom za nakup defibrilatorjev, ki se ga je udeležilo blizu 3000 tekačev in večina osnovnih šol na Koprskem. Popoldan se bo na Stadionu Bonifika odvila dobrodelna nogometna tekma primorskih gospodarstvenikov, politikov in kulturnikov, slavnostni večer pa se bo zaključil s koncertom.

Povezane novice

Primorski poklon uporu proti zatiranju in priključitvi matici
15. september ob 06:00
Ni znano, ali se bo današnje proslave ob priključitvi Primorske Sloveniji udeležil kateri od predstavnikov vlade.
Vstala Primorska
14. september ob 21:00

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Neznan

Maškarade so običajno spomladi. Komunisti pa jih imajo nekajkrat na leto.
Groza, banda rdeča!

15. september 2012, ob 23:09:37
ajzn

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

15. september 2012, ob 21:32:47
novi_butalec

Khm, matična domovina ima nekoliko drugačno zastavo! Glede na tipa na fotki so praznovali začetek zelo krutega in neuspešnega totalitarizma. Kar je počastil tudi predsednik države, ki znova dokazuje, da je totalitarist.

15. september 2012, ob 21:05:01
Slovenski-Balkanec

"Zastraševanja z "Brusljem" ali "grškim scenarijem", ki smo jim pri nas včasih priča pri iskanju poti iz gospodarske krize, po besedah predsednika republike škodujejo domačemu gospodarstvu in mednarodnemu ugledu Slovenije, slabijo njen mednarodni položaj in »izražajo nerazumevanje ciljev in narave naše vključenosti v Evropsko unijo in nerazumevanje današnjih zahtev suverenosti«" ,

so bile izredno odlicno aktualne in izredno resnicno povedane besede nasega zelo patrioticnega in zelo razgledanega predsednika ter zelo sposobnega drzavnika! Vsaka mu cast!

Vsak cast tudi ponosnemu borcu za Primorsko in predstavniku vseh hrabrih borcev NOV, ki je ponosno razpostavil naso originalno zastavo z rdeco zvezdo kot simbolom miru in pravice ter upanja na boljso bodocnost.

Opravicujem se, ker mi pogoji, vkljucno izstopni protokol, ne dovoljujejo uporabljati sumnike svojevrstne nasi, do nedavnega se lepsi in od ameri-anglo-saksonskih besed, izrazov in nazivov veliko manj onesnazeni in manj zastrupljeni, slovansko-slovenski materinscini, nasi slovenscini. Eno je (vsekakor potrebno!) znanje tujih jezikov, nekaj popolnoma drugega pa je onesnazevanje nase slovansko-slovenske kulture z 'najveckrat nepotrebno', in za naso narodno kulturo 'vedno nevarno in zelo skodljivo', tujo navlako.

Balkanec Ivo, ponosen kot 'Balkanec z juzne strani Karavank'!
P.S.
Tisti, ki se otepajo naziva Balkanec, naj gredo v Avstrijo, in tam bodo dobro pouceni, kaj smatrajo Avstrijci za mejo med Balkanom in Srednjo Evropo! Da, Karavanke, ali pa celo severno mejo juzne Stajermarke v Avstriji sami! In jaz sem popolnoma zadovoljen s taksno definicijo meje Balkana!

15. september 2012, ob 19:05:04
Neznan

"Zastraševanja z "Brusljem" ali "grškim scenarijem", ki smo jim pri nas včasih priča pri iskanju poti iz gospodarske krize, po besedah predsednika republike škodujejo domačemu gospodarstvu in mednarodnemu ugledu Slovenije, slabijo njen mednarodni položaj in »izražajo nerazumevanje ciljev in narave naše vključenosti v Evropsko unijo in nerazumevanje današnjih zahtev suverenosti«."


Škoduje pa nam tudi nastopaško obnašanje samopašnega precednika.
Lepo so napisali:

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v intervjuju, posnetem 6.9.2012, za oddajo Pogledi Slovenije z novinarjem Bojanom Travnom govoril o številnih ključnih ukrepih za stabilizacijo razmer v Sloveniji. Intervju v oddaji ni bil v celoti objavljen, zato ga objavljamo na spletni strani Vlade RS in Kabineta predsednika vlade. Pojasnila predsednika vlade namreč niso pomembna samo za strokovno javnost, temveč za vse državljane Republike Slovenije, saj gre za sprejemanje pomembnih ukrepov za prihodnost Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša je med drugim ponovno odgovoril na vprašanje, ali bo Slovenija zaprosila za mednarodno denarno pomoč. Če Slovenija ne bo v predvidenem času, do konca leta, sprejela zakonodaje za stabilizacijo bančnega sistema in pokojninske blagajne, povečanje fleksibilnosti in varnosti na trgu dela, racionalizacije upravljanja z državnim premoženjem ter izpeljala nekatere druge nujne ukrepe, potem bomo korak bliže k temu, da bomo odvisni od mednarodne denarne pomoči, je poudaril predsednik vlade. Pri tem je izpostavil, da je koalicija glede potrebnih ukrepov za izhod iz krize relativno trdna, kar je v tem trenutnu ključno. V nadaljevanju je spregovoril o odzivu mednarodnih finančnih trgov pa tudi Evropske unije na dogajanja v Sloveniji in dejal: “Bolj jih skrbi to, da recimo vlada in predsednik države ne govorita istega jezika, da predsednik države govori o tem, da je Slovenija še malo zadolžena in da situacija ni tako resna. Kar seveda ni res.”

Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju pojasnil tudi možne posledice v primeru, če bi Slovenija zaprosila za mednarodno denarno pomoč. Izpostavil je, da bi se vrednost našega premoženja bistveno znižala, in to takoj. Država, ki je v mehanizmu mednarodne denarne pomoči, ni privlačna za tuje vlagatelje, hkrati pa tudi denarna pomoč ne pride takoj.

“Slovenija bo potrebovala mednarodno denarno pomoč, če ne bo izvedla ukrepov, ki jih je zdaj vlada predlagala in ki jih usklajujemo s socialnimi partnerji in z opozicijo. Tukaj ni nobenih velikih dilem, nobenih velikih skrivnosti za mednarodno strokovno in pa tudi politično javnost,” je še poudaril premier Janša.

15. september 2012, ob 16:20:06
Neznan

Predstavnikov vlade ni bilo. In zakaj naj bi se udeležili srečanja razrednih sovražnikov, kjer se širi sovraštvo med ljudstvom.
Dokler bomo dovolili, da nas bodo javno provocirali revolucionarji in mahali z zločinskim simboli, bo tako kot je. Naš predsednik pa pomaga napihovati sovraštvo

Na zadnji svečanosti v Bazovici, je bila predstavnica vlade, pa so jo ti isti revolucionarji izžvižgali. Delo o tem ni pisalo, drugi pa:Kako je Udba "proslavila" bazoviške žrtve

Bazovica pri Trstu - Podporniki Danila Türka so bili med glavnimi organizatorji incidenta v Bazovici, kjer so izžvižgali ministrico Novakovo. Prednjačil naj bi nekdanji SDV-jevec Stojan Kuret iz postojnske zveze borcev.

Če smo do zdaj znali protestirati in se zgražati zaradi izpadov italijanskih neofašistov in njihovih mazaških akcij na spomeniku bazoviškim žrtvam, se je tokrat primerilo drugače – kot farsa naše svetle preteklosti! Udbaški provokatorji so v resnici v imenu Stanovnikove ZZB kričali in psovali slavnostno govornico, predsednico Nove Slovenije in ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak.

Sramotni incident je tudi po mnenju zamejskih Slovencev škodoval njim, ne Novakovi ali slovenski vladi, ki jo je ta tam predstavljala. Bazovica je simbol slovenskega upora in odpora proti fašističnemu nasilju ter ne sme biti kraj, kjer bi ta ali oni zlorabljal spomin na naše žrtve zaradi takšnih ali drugačnih političnih prepričanj.

Najbolj glasen v provokacijah je bil po pričanju očividcev Stojan Kuret, nekdanji uslužbenec SDV in Sove, administrativno upokojeni operativni tehnik, sicer član postojnske zveze borcev. Njegov nadrejeni tovariš pri borcih je poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin, ekonomist in upokojeni podjetnik, sicer predsednik postojnskega Združenja za vrednote NOB in pokrajinskega sveta ZZB za južno Primorsko. Čehovin je tudi glasni podpornik zdajšnjega predsednika Danila Türka. Zanj je bil med organizatorji zbiranja podpisov v Postojni, na Facebooku pa se je pohvalil, da so zbrali 299 podpisov.
Poklicali smo tudi Stojana Kureta, vendar ga nismo dobili.

Tak je to, banda rdeča!

15. september 2012, ob 16:16:03
Bob Rock

Kje pa so predstavniki vlade?

Pa ne da obžalujejo, da je bila Primorska priključena Sloveniji?

15. september 2012, ob 15:13:15
Diaz

TAKO JE, brez Ljubljane pa tudi ZLOvenije ne ! .........

15. september 2012, ob 14:56:42
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej