Brez rebalansa polmilijonska izguba

Zaradi višjih plač v javnem sektorju krčenje programa RTV Slovenija.

Objavljeno
17. julij 2017 21.27
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana – Člani programskega sveta RTV Slovenija, ki so se seznanili z nedavnimi odstopi treh članov, in potrdili, da bodo komisije, v katerih so ti sodelovali, dopolnili septembra, so skozi šivankino uho sprejeli tudi rebalans programsko-produkcijskega in finančnega načrta za letošnje leto.

Programski svetniki so danes nadaljevali prejšnji ponedeljek prekinjeno sejo, ki se je zavlekla zaradi neuspešnega predloga razrešitve direktorice TV Slovenija in s tem povezanega odstopa treh svetnikov. Poleg predsednika programskega sveta Mirana Zupaniča sta odstopila še Sašo Hribar in Domen Savič, s čimer se je v četrtek že seznanil državni zbor.

Člani mandatno-volilne komisije so zaradi počitniškega časa sklenili, da bodo javni poziv za začetek kandidacijskega postopka za nadomestne člane programskega sveta objavili prvega septembra. Časa za prijavo bo do 20. septembra, novi trije člani pa bodo imenovani do zaključka mandata prvotnih članov.

Čeprav je bilo med svetniki nekoliko nejevolje, ker področne komisije programskega sveta težko delujejo brez odstopljenih članov, se programski svet ni odločil imenovati nadomestnih. S 15 glasovi je podprl sklep, da bodo to storili septembra, ko predvidevajo, da bodo med njimi že sedeli trije novi člani. To je, glede na razpisni rok, bolj malo verjetno, vendar je generalni direktor Igor Kadunc vsaj za enega člana, ki bo namesto Hribarja predstavnik zaposlenih, napovedal, da bo do takrat že izbran.

Največji negativni odmik pri stroških za zaposlene

Večino časa so na današnji seji porabili za razpravo o rebalansu programsko-produkcijskega načrta in finančnega načrta za letošnje leto, ki ga je pripravil direktor. Po njegovih besedah obstoječa predloga namreč nista upoštevala vseh okoliščin, denimo, da ima hiša za 1,2 milijona evrov prihodkov manj kot lani.

Z rebalansom zato želi uskladiti delno porabo z razpoloženimi sredstvi, saj pozitivni učinki poslovanja obsegajo 2,9 milijona, negativni pa 3,5 milijona evrov. Najbolj so se povečali stroški za zaposlene, in to zaradi zvišanja plač v javnem sektorju.

»Dodatnega denarja nimamo kje vzeti, brez rebalansa tega ne moremo pokriti. TV Slovenija razpolaga s tremi milijoni manj. Na kratki rok se to seveda pozna na programih, vendar menimo, da je to še tista sprejemljiva raven, s katero bomo prišli skozi, ne da bi nas obtoževali, da smo negledljivi,« je dejal Kadunc. Napovedal je, da bodo še vedno gledali na vsak evro, med drugim se bodo odpovedali izvedbi news centra.

Drugo leto bo takšno kot letos ali še malo slabše. Dokler ne bo politične odločitve, kako naprej – ali zmanjšati dejavnost ali povišati RTV prispevek – bodo imeli še naprej hude težave, je napovedal Kadunc.

Očitki: več zaposlenih, manj programa

Svetniki so bili razočarani nad paradoksom, da bo z rebalansom manj programa (predvsem tujega, torej filmov in nadaljevank, oziroma več ponovitev) in več zaposlenih. Po ugotovitvah Mitje Rotovnika bo letos 82 zaposlenih več in 527 enot programa manj. To je označil za »stampedo zaposlovanja in zgrešeno kadrovsko politiko« ter izrazil bojazen, da bo do konca leta minus še večji.

Na koncu razprave je Kadunčev predlog rebalansa vseeno prepričal tesno večino petnajstih svetnikov, kolikor jih je bilo potrebnih za sprejem rebalansa. Zdaj je na potezi še nadzorni svet RTV.