Brez spanca v ZOO: volkovom drevo odprlo izhod

Popoldne jim je uspelo vseh pet preseliti v zaprte prostore.

Objavljeno
03. februar 2014 12.37
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si

Ljubljana -  Za ta korak so se odločili, ker lahko v prihodnjih dneh pričakujemo nove padavine in dodatna rušenja dreves.

Kljub neprestano preteči nevarnosti novih padcev vej in dreves, je dan minil brez nezgod. Delo je bilo nevarno: o tem priča tudi to, da se je sredi dneva odlomil vrh borovca, predrl je streho ptičje stavbe in se zapičil v hodnik.

Sicer pa so se včeraj popoldan in danes zjutraj delavci Živalskega vrta Ljubljana na delovno mesto prebijali preko zapor in med povešenim vejevjem na Večni poti, ki je uradno še vedno zaprta za promet. Nekaterim so pot v službo sproti izžagali kar gasilci Gasilske brigade Ljubljana, ki so zjutraj priskočili na pomoč.

Spanca namreč ni bilo, saj je okrog desetih zvečer večje drevo iz notranje strani padlo na ograjo volkov preko poti do medvednjaka in ograjo zmečkalo ter tako odprlo volkovom izhod.

Nemirna noč za volkove

Odprtino so dežurni zaposleni skušali nekoliko zapreti in preliti z neprijetnimi vonjavami, da bi volkove odvrnili od raziskovanja odprtine, so sporočili iz živalskega vrta. V ogrado so jim dali hrano ter vso noč spremljali stanje, saj česa drugega zaradi grozečega in povešenega drevja ni bilo mogoče ukreniti.

Zaradi neprijetnega vremena in navajenosti so volkovi noč prespali v podzemnih brlogih in ostali v svoji ogradi. Padlo drevo so zjutraj vzdrževalni službi živalskega vrta zaradi nevarnih razmer pomagali odstraniti gasilci Gasilske brigade Ljubljana, za vsak primer pa so jih pri delu varovali zaposleni z anestezijskim in strelnim orožjem.

Volkovi odraslim ljudem načeloma niso nevarni in tudi oskrbniki v času oskrbe vstopajo v njihove prostore, v stresnih razmerah pa je potrebna večja previdnost.

Ograja je že sanirana, kljub temu pa bodo volkove takoj, ko bodo varnostne razmere omogočale, poskušali preseliti v zaprte, varnejše prostore.

Vremenska napoved namreč ni obetavna, preselitev pa bo zahtevala vsaj dve uri gibanja na skrajno nevarnem terenu pod povešenim in obteženim drevjem, ki se še vedno ruši.

Živali sicer še vztrajajo v svojih ogradah

Zaenkrat drugih hujših poškodb stavb ali živali ni, je pa padajoče drevje in vejevje zaprlo poti na zgornjem delu živalskega vrta in močno otežilo oskrbo. Kljub temu so se zaposleni peš že prebili tudi do zgornjih ograd in preverili prisotnost živali.

Zaenkrat še vse živali vztrajajo v svojih ogradah, tudi risinja se še vedno nahaja na svoji najljubši smreki. Danes ni bilo videti edinole samca risa, kar pa zanj ni nenavadno in zelo verjetno tudi on vztraja v svojem brlogu.

Danes skupaj z agenti zavarovalnice že uradno ocenjujejo tudi škodo, vendar številke še niso znane. Poškodovane so ograde muflonov, gamsov, risov, gvanakov, kozorogov, več deset metrov zunanje ograje.

Največji problem pa je, da je ograjo v takšnih pogojih poledenelih razmočenih strmin in padajočega drevja nemogoče menjati.

Živalski vrt bo tako predvidoma vsaj še en teden za obiskovalce zaprt.

Danes dopoldan se je porušila tudi najdebelejša bukev, ki je bila edina točkovna naravna vrednota v Živalskem vrtu Ljubljana.

Strokovna vodja Barbara Mihelič je ob tem poudarila: »Tudi tako črne situacije, kot je ta požled, kakršnega ne pomnimo, imajo vendarle tudi svetle plati. Lepo je doživeti takšno srčnost kolegov, ki tudi v izrednih razmerah pridejo na delo in ki oskrbijo svoje živali ne glede na to, kako nevarna je pot do njih. Prejeli smo tudi več klicev in ponudb za pomoč s strani zunanjih sodelavcev, nekateri pa so kar z opremo prišli na jutranji sestanek. Izredno hvaležni smo tudi gasilcem Gasilske brigade Ljubljana in PGD Vič, ki so prav tako sami srčni in neustrašni fantje in v teh dneh rešujejo in žagajo tam, kjer si nihče drug več ne upa«.