Brezdomci na smučarskem izletu v Kranjski Gori

Udeleženci se izleta veselijo, med njimi so tako mladi kot tudi starejši od 60 let, ki so smučali že v svoji mladosti.

Objavljeno
03. marec 2015 11.47
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Kranjska Gora − Društvo Kralji ulice že tretje leto zapored za brezdomce in prostovoljce organizira enodnevni smučarski izlet. Skupina več kot 30 ljudi se je danes zjutraj podala v Kranjsko Goro, kjer jim bodo žičničarji priskrbeli smučarske vozovnice in kosilo. Brezdomci pa bodo tako vsaj ta dan, preživet na smučišču, lahko pozabili na vsakdanje skrbi.

Kot je za STA povedal predsednik društva Kralji ulice Bojan Kuljanac, je interes za smučarski izlet, ki ga organizirajo že tretje leto zapored, zelo velik in iz leta v leto še narašča. Uporabniki društva za pomoč in samopomoč brezdomcev se izleta zelo veselijo, med udeleženci pa so tako mladi kot tudi starejši od 60 let, ki so smučali že v svoji mladosti.

Športne aktivnosti začeli že leta 2007

Letos se jim na smučarskem dnevu pridružili brezdomci iz Zavetišča Celje, gost pa bo smučarski demonstrator Sandi Murovec. Na izlet so se odpravili ob 8. uri, po kranjskogorskih belih strminah pa se bodo spuščali do 15. ure.

Kuljanac upa, da bodo tudi v prihodnjih letih še naprej dobro sodelovali z Združenjem slovenskih žičničarjev, ki jim pomaga pri organizaciji, izbiri smučišča in plačilu kosila, ter RTC Žičnice Kranjska Gora, ki omogoča pridobitev enodnevnih smučarskih vozovnic in organizira kosilo. Cenejšo izposojo smučarske opreme je zagotovila Smučarska šola Skischool.si Kranjska Gora.

Različne športne aktivnosti so v Društvu Kralji ulice na pobudo uporabnikov in prostovoljcev začeli izvajati že v letu 2007. Pričeli so s pohodi v okolici Ljubljane in plavanjem, kmalu za tem se je ustanovila brezdomska nogometna ekipa, ki sodeluje s Športno zvezo Ljubljana in športnim društvom Poljane ter z nogometnim klubom Olimpija.

Konstruktivno reševanje sporov in krepitev samozavesti

Poleg tega v društvu organizirajo tudi druge športnorekreativne dejavnosti, prilagojene zmožnostim uporabnikom. S programom sledijo načelom šport za vse in načelom enakih priložnosti. S športnorekreativnimi dejavnostmi dosegajo bolj konstruktivno reševanje sporov med vključenimi, povečujejo strpnosti in dvigujejo samozavesti socialno izključenih, pojasnjujejo v društvu.

Pri tem opozarjajo, da seveda šport sam po sebi ne more doseči socialne vključenosti, temveč je lahko le izhodišče. Za socialno vključenost je treba hkrati ponuditi tudi izobraževalne in zaposlitvene možnosti, varno nastanitev ter priložnosti za sodelovanje v procesih odločanja v varnem, prijetnem in podpornem okolju.