Brezplačen prenos lastništva bi bil predrag

Nekdanji dom starejših ostaja v državni lasti, saj Brežičani nočejo stavbe, ki bi jo morali obnoviti, državi pa brezplačno oddati pritličje.

Objavljeno
04. marec 2015 09.49
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brežice – Občinski svet je zavrnil možnost brezplačnega prenosa stavbe nekdanjega doma starejših na občino. Objekt, če bo še naprej prazen propadal, bodo lahko čez nekaj let po vzoru krškega doma upokojencev in brežiškega dijaškega doma samo še porušili, opozarja župan Ivan Molan.

»Svetniki niso povsem zaprli vrat možnosti brezplačnega prenosa lastništva z ministrstva za socialne zadeve na občino. Z njimi se bomo o tem še enkrat pogovorili,« pravi župan Ivan Molan: »V preteklosti so na ministrstvu že večkrat omenjali možnost prodaje stavbe. Toda bojim se, da bodo pri tem neuspešni in bo objekt začel propadati. Vsi poznamo zgodbo iz Krškega, kjer so stavbo nekdanjega doma upokojencev lani lahko le še porušili.«

Svetniki so s 14 glasovi proti, desetimi za in enim vzdržanim brezplačni prenos zavrnili zaradi visokih stroškov sanacije in energetske obnove, skupaj ocenjenih na 830.000 evrov. To je po njihovem preveč glede na zahteve ministrstva; 15 let brezplačnega najema spodnje etaže za Varstveno-delovni center (VDC) in nato naslednjih deset let polovična najemnina, druge etaže pa bi občina prvih pet let morala nameniti le organizacijam, ki delujejo v javnem interesu.

Pritličje državi, drugo občini?

Na občini pravijo, da bi se za celovito prenovo stavbe odločili le ob uspešni kandidaturi za sredstva EU, tako da bi iz proračuna morali zagotoviti dobrih 200.000 evrov. V zameno bi delovna mesta v VDC ostala v kraju, društva bi dobila primerne prostore (pobudo za obnovo jih je podprlo 23), za socialno najšibkejše pa bi uredili bivalne enote.

Večina svetnikov je občini predlagala nadaljevanje pogajanj za brezplačen in brezpogojen prenos lastništva na občino. Še posebno ker je bila stavba zgrajena s prispevki občanov oziroma brežiških upokojencev.

»Ena od idej je, da bi ministrstvo ostalo lastnik spodnje etaže (600 kvadratnih metrov) in bi jo tudi obnovilo. Drugi del stavbe (2500 kvadratnih metrov) pa bi uredila občina,« pravi župan.

Na ministrstvu pravijo, da za obnovo nimajo zagotovljenega denarja v proračunu. Nadaljevanje pogajanj z Brežičani prepuščajo Andreji Flajs, direktorici zavoda na Impoljci, katerega del je brežiški dom upokojencev.

V Ljubljani medtem z vodstvom VDC Krško-Leskovec iščejo možnosti za znižanje najemnine za enoto v Brežicah, ki znaša skoraj 36.000 evrov na leto: »Ker je stavba starega doma upokojencev v lasti države, bi bilo racionalno, da se dejavnost VDC Brežice preseli v te prostore.«

V brežiški varstveni center je v dnevno varstvo vključenih 20 oskrbovancev. Najemna pogodba za prostore na Trdinovi 1 bo potekla 31. marca 2017, s selitvijo v staro stavbo doma upokojencev pa bi pridobili potrebne zelene površine in bližino kuhinje v novem domu upokojencev. Ob zadostnem številu varovancev bi lahko začeli izvajati tudi institucionalno varstvo starejših tudi ponoči.

Porušili bodo dijaške sobe

Stavba na obrobju Brežic je bila zgrajena leta 1979 in sameva od odprtja vrat novega doma upokojencev novembra 2013. Podobna zgodba je tudi na drugem koncu Brežic, kjer so že več kot pet let prazne zgornje etaže ravno tako pred 36 leti zgrajenega dijaškega doma.

»Pritličje in zaklonišča te stavbe so v dobrem stanju, druga nadstropja pa nameravamo porušiti, saj celična gradnja zgornjih etaž ne dopušča spreminjanja razporeditve prostorov,« pravi župan. Namesto dijakov bi na isti lokaciji ob uspešni pridobitvi sredstev EU nove predavalnice in razvojni institut uporabljali študentje fakultete za turizem.