Brunskole: Ne mislim, da bi moje delo v preteklosti lahko bilo ovira

Pogovor z novo generalno sekretarko največje humanitarne organizacije pri nas: »Ugled RKS bomo le še krepili.«

Objavljeno
19. december 2014 18.29
bsa PS
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Nekdanja županja Metlike in poslanka Renata Brunskole je ta teden postala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije (RKS). Z njo smo se pogovarjali o njenih načrtih, preteklih izkušnjah s humanitarnimi organizacijami in stanju, v katerem je prevzela RKS.

Kako vas bo politična prepoznavnost spremljala oziroma ovirala pri sedanjem delu?

Na razpis za generalno sekretarko sem se prijavila zato, ker sem ljudski človek in ker sem že sodelovala z metliškim RK. Ne mislim, da bi moje delo v preteklosti lahko bilo ovira. V vseh 25 letih delovne dobe, od tega 17 let v banki, sem delala z ljudmi. Vedno sem sprejemala različnost. Vsi, ki dobro mislimo, ponavadi najdemo skupni jezik. To me vodi. Blizu mi je socialni čut in srčnost. Vedno sem imela čut za ljudi, ki potrebujejo pomoč. In če lahko ljudem pomagam, to tudi z veseljem počnem. To delo mi je blizu po duši in srcu. Trudila se bom, da bom zaupanje, ki so mi ga skoraj soglasno izrazili na zboru članov RKS, res upravičila. Javno sem napovedala, da bom izstopila iz Pozitivne Slovenije, ko bom prevzela funkcijo, in sem to tudi storila.

S čim ste prepričali glavni odbor RKS, da je med 13 kandidati samo vas povabil na predstavitev?

Svoje kompetence, kvalitete in prednosti sem izpostavila na treh predstavitvah, težko pa jih primerjam z ostalimi kandidati, ki so se prijavili na razpis, ker z njihovimi kompetencami nisem seznanjena. Predlagam pa, da to vprašanje naslovite na člane glavnega odbora.

Kakšne so vaše dosedanje izkušnje z delom v humanitarnih organizacijah?

Moje izkušnje z delom v humanitarnih organizacijah segajo že v otroštvo. Že takrat sem spremljala delo RKS, kasneje sem bila tudi aktivno vpeta v aktivnosti RK. Sprva kot podpredsednica RKS – OZ Metlika, kasneje pa tudi kot županja občine Metlika, kjer smo po sklepu občinskega sveta še tesneje sodelovali z RK v okviru finančne podpore samega delovanja, formiranja ekip prve pomoči, krvodajalstva, prostovoljcev, mladih in tudi delovanja muzeja RKS v Gradacu.

Kako ocenjujete stanje, v katerem je organizacija?

Danes je moj drugi delovni dan na RKS, zato šele spoznavam stanje organizacije glede programskih, kadrovskih in finančnih zadev. Tudi v prihodnje si bom prizadevala, da bomo s trudom in trdim delom prostovoljcev in zaposlenih na RKS lajšali stiske ljudi in nudili pomoč socialno izključenim ter izvajali programe v okviru javnih pooblastil. Prepričana sem, da bomo s tem ugled RKS le še krepili.

Kakšne bodo vaše prve poteze na položaju generalne sekretarke?

Najprej se bom seznanila z delom znotraj RKS in s sodelavci na sedežu organizacije. Še naprej bo potekalo izvajanje programov v okviru javnih pooblastil. Že v prvih delovnih dneh se bom udeležila dogodkov, ki so povezani z izvedbo naših programov. Izvajali bomo tudi naloge na področju distribucije hrane iz sklada EU za pomoč najbolj ogroženim, v obsegu 1100 ton. V teku je nacionalna akcija zbiranja sredstev Lepo je deliti, ki je namenjena nakupu dodatnih prehranskih paketov. Postala sem tudi članica štaba CZ RS, kar je povezano z vključevanjem RKS v program nalog, vezanih na pripravljenost in ukrepanje v primeru naravnih nesreč.