BSC Kranj toži nekdanjega direktorja Bogomirja Filipiča

Poroštva oziroma posojila je razvojna agencija Gorenjske dodeljevala brez odobritve nadzornikov.

Objavljeno
22. januar 2016 17.29
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj od svojega nekdanjega direktorja Bogomirja Filipiča s tožbo zahteva 18.000 evrov z obrestmi. Zaradi nepravilnosti pri poslovanju je Filipič 5. januarja lani po 19 letih vodenja agencije odstopil, pogodba z njim pa je bila prekinjena sporazumno.

Po Filipičevem odhodu je ljubljansko podjetje Evidas opravilo revizijo poslovanja BSC Kranj, vendar vsebina nikoli ni bila dostopna javnosti. Predsednik nadzornega sveta Benjamin Vrankar je marca lani povedal le, da je revizija potrdila sum kršitve gospodarske zakonodaje.

Narok na kranjskem okrožnem sodišču je bil v torek kratek. Že po 20 minutah je sodnica Gordana Indihar Veličkovič napovedala, da bo izdala pisno sodbo.

Pooblaščeni odvetnik BSC Kranj Aljoša Ravnikar je pojasnil, da BSC Kranj s tožbo, ki jo je proti Filipiču vložil junija lani, zahteva plačilo škode, nastale zaradi dajanja poroštev in garancij ter posojila Mirjani Grašič Šircelj, ki je bila članica in nato predsednica nadzornega sveta BSC. Poroštev oziroma posojil družba ne bi smela dati brez odobritve nadzornega sveta in te odobritve Filipič ni pridobil.

BSC moral vračati namesto nadzornice

Abanka Vipa je leta 2008 v sklopu garancijske sheme, po kateri je bil BSC porok, dodelila Grašič Šircljevi 32.000 evrov posojila. Ko je zanj zaprosila, še ni bila nadzornica, ko pa ga je prejela, je že bila, je navedel pooblaščenec BSC Kranj. Del denarja je vrnila banki, skoraj 7500 evrov pa je namesto nje septembra 2013 poravnal BSC. Zdaj je ostalo odprtih še 6600 evrov in to v tožbi zahtevamo od Filipiča, je navedel Ravnikar.

BSC Kranj je bil nato še trikrat porok Grašič Šircljevi, ko je že bila nadzornica, vendar posojil ni poplačala v celoti. Leta 2011, ko je najela posojilo pri NKBM in Delavski hranilnici v višini 50.000 oziroma 30.000 evrov, je BSC nastalo za 2400 oziroma 19.000 evrov stroškov. Za nameček je BSC Kranj svoji nadzornici aprila 2013 dodelil še 3000 evrov posojila. Poleg pravde, s katero zahtevajo povrnitev 18.000 evrov, je Ravnikar napovedal vložitev še dveh tožb proti Filipiču; tudi zaradi posojila, ki ga je s poroštvom BSC Kranj leta 2013 najela Grašič Šircljeva pri Stanovanjski ustanovi delavcev v obrti; če seveda posojila ne bo odplačala.

»Posojilo odplačujem«

Filipičev zagovornik Luka Vižintin nasprotno trdi, da tožbeni zahtevek proti njegovi stranki ni utemeljen, da je Filipič kot direktor deloval v dobro družbe, njenih družbenikov in celotne Gorenjske.

Odvetnik je prepričan, da so obveznosti Grašič Šircljeve le njene in jih je dolžna sama povrniti.

Tudi Mirjana Grašič Šircelj je za Delo pojasnila, da družba BSC Kranj ni bila ogoljufana in da ne ona ne nekdanji direktor nista imela nobene materialne koristi. »Posojilo, ki mi je bilo kot številnim drugim obrtnikom dodeljeno prek garancijske sheme, še preden sem postala članica nadzornega sveta, poroštvo zanj pa je dala družba BSC Kranj, še vedno odplačujem in ga tudi bom poravnala,« je dejala.