Burja močno pometa po Primorski

Močna burja, ki dosega do 140 kilometrov na uro, že dva dneva povzroča težave v prometu in gospodarstvu.

Objavljeno
18. januar 2017 11.03
Burja
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper - Zaradi burje so denimo zaprli primorsko cesto med predorom Kastelec in Kozino (v smeri proti Ljubljani), ker prezračevalne naprave ne morejo opravljati svoje funkcije zaradi močne burje, ki piha v nasprotno smer.

Zaprta je bila tudi cesta med Selom in Nanosom v obe smeri. Včeraj je na tem odseku prevrnilo tovornjak s poljskimi registrskimi tablicami. Zaradi močne burje je že drugi dan priprta Luka Koper, kjer tri četrtine dela stoji. Direktor Pomorske uprave RS Jadran Klinec je pojasnil, da so morali iz pristanišča umakniti 170 metrov dolgo (in kakih 40 metrov visoko) ladjo za prevoz avtomobilov (grškega ladjarja Neptune Galene), ker je obstajala nevarnost, da bi močan veter odtrgal ladjo s pomola in povzročil nesrečo na območju pristanišča.

Tako v Luki Koper še zmeraj ne pretovarjajo avtov niti kontejnerjev. Vsa dela, pri katerih so potrebna dvigala stojijo. Tako stoji tudi pretovor velike Maerskove matice - čezoceanke za kontejnerje, ki bi morala pretovoriti kakih 3000 kontejnerjev. Zaradi ustavitve del je cesto pred pristaničem zaprlo več sto tovornjakov in promet v Koper je oviran. »Delo pri kontejnerjih in avtomobilih bi lahko bilo zdaj tvegano za delavce. Ustavitev dela je posledica višje sile in je bistveno manj prizadela pristanišče kot februarja 2012, ko je delo zaradi neprekinjene močne burje stalo 14 dni in so bili naročniki tovora že precej nejevoljni,« je povedal Sebastjan Šik iz Luke Koper.

Sicer pa je burja odkrivala strešno kritino. Do hujše nesreče bi lahko prišlo v skladišču podjetja Tehno Market, ki ima najeto skladišče SŽ v Kopru. Močan veter je na Primorskem podrl več dreves, dimnikov, oglasnih panojev in zlomil veliko vej. Več tisoč prebivalcev je občasno brez elektrike. Veliko sreče je bilo, da doselj podrto drevje, strehe in drugo ni nikogar ranilo. Še najbolj so otežene prometne razmere med Uncem in Primorsko.


Foto: Blaž Samec/Delo

O hudi burji poročajo iz Trsta, kjer so sunki dosegali 150 kilometrov na uro. Znana zahrbtna tržaška burja je prevrnila marsikaterega pešca, zato so v tržaški bolnišnici beležili tudi zlome pri ljudeh, ki so padli. Delo stoji tudi v tržaškem pristanišču. Zaprto je letališče Portorož v Sečovljah, kjer so morali vsa letala na prostem privezati k tlem. O še hujši burji poročajo iz Dalmacije,saj so na mostu na otok Krk izmerili kar 217 kilometrov na uro in so ga zato seveda zaprli. Na večino dalmatinskih otokov pa trajekti niso vozili. V Luki Koper upajo, da se bo burja že danes v večji meri polegla, jutri pa naj bi po napovedih vremenoslovcev povsem oslabela.