Čar lesa v Sodražici

Razstava Čar lesa je do konca meseca na ogled v dvorani Osnovne šole Sodražica.

Objavljeno
03. junij 2014 19.37
Simona Fajfar, Sodražica
Simona Fajfar, Sodražica

Sodražica - Potem ko so v Cankarjevem domu zaprli razstavo Čar lesa, ki je bila letos organizirana že šestič zapored, lesene izdelke predstavljajo v Sodražici, v občini, od koder izvira še vedno živa in živahna domača obrt, suha roba.


»Ta razstava ni tu zato, ker bi radi nekaj razstavljali,« je na današnjem odprtju dejal sodraški župan Blaž Milavec: »V teh krajih nam je les položen v zibko, saj so že naši predniki cenili ta naravni material in ga pametno izkoriščali, obdelali in drago prodali.«


Zato v Sodražici gostuje razstava, ki so jo pripravili Svet za les, oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani in Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana. Glavni namen razstave je promocija lesa, saj prikazuje del slovenske produkcije iz lesa, s katero bi radi spodbudili najmlajšim in tistim starejšim, da bi lesu vrnili veljavo.


Ideja za razstavo Čar lesa je nastala pred devetimi leti, pred šestimi pa so v Cankarjevem domu organizirali prvo razstavo lesenih izdelkov. »V Sloveniji lesa ne znamo uporabljati drugače, kot da ga kurimo, kar že vrsto let podpira tudi država,« je dejal dr. Franc Pohleven z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je idejni vodja projekta in promotor našega najbolj razširjenega naravnega materiala.
»Slovenija je gozdnata dežela in lesno bogastvo predstavlja neizmerne možnosti za zeleno industrijo,« je opozoril Pohleven, ki je poudaril tudi povezavo med lesom in podnebnimi spremembami oziroma zmanjševanjem količin ogljikovega dioksida.


V Sodražici je na ogled 70 različnih izdelkov iz lesa, od mozaika do stolov, žlic in drugih uporabnih predmetov. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi okoli 40 različnih vrst lesa, od običajnih, kot so bukev in lipa, do eksotov, kot je mahagonij.


Razstava bo v dvorani Osnovne šole Sodražica na ogled do konca meseca vsako sredo med 16. in 19. uro in ob nedeljah med 8. in 12. uro. Izjema bo 29. junij, ko bo v Sodražici Trški dan in bo razstava odprta ves dan. Borut Kričej z Biotehniške fakultete v Ljubljani, ki je postavil razstavo Čar lesa, pravi: »Z osnovnim sporočilom - več uporabljajmo les - želimo doseči predvsem mlade generacije.« In kot so obljubili v Sodražici, si bodo to razstavo ogledali vsi osnovnošolci in tudi vrtičkarji.