Čarovnice so se od Grada preselile v Rakičan

Po dveletnem premoru v Prekmurju nova velika prireditev za noč čarovnic privabila kakšnih 8.000 obiskovalcev.

Objavljeno
01. november 2013 09.49
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Rakičan - Potem, ko je zaradi nesoglasij med prireditelji in Krajinskim parkom Goričko pred dvema letoma zamrla po vsej Sloveniji znana in odlično obiskana Noč čarovnic, so se letos organizacije lotili v Raziskovalno informacijskem središču Dvorec Rakičan in v prvem poskusu uspeli. Obisk je bil odličen, malo zaradi čarovnic in malo zaradi Modrijanov.

Na dvorišču rakičanskega dvorca in v parku za njim se je včeraj že od popoldneva drenjalo obiskovalcev. Male in velike čarovnice, strahci in duhovi, veliko pa tudi čisto običajnih radovednežev si je ogledovalo ponudbo na tržnici domačih izdelkov in izdelkov umetnostne obrti, otroci pa so se učili čarovniške plese, streljali z lokom in pogrešali še kakšno drugo njim namenjeno dogajanje. A je bilo kmalu dovolj zanimivih dogodkov tako za odrasle kot za otroke: ob mraku se je na dvorišču dvorca namreč začelo zelo prepričljivo sojenje domači čarovnici, kakršna so v teh krajih oziroma na Štajerskem uprizarjali v srednjem veku.

Ob koncu čarovniških procesov na Štarejskem jo je Apolonija Herič iz Veržeja na sojenju v Gornji Radgoni leta 1744 dobro odnesla. Sodnik Franc Jožef Kukc namreč ni verjel pričam, ki se jim je zdel dokaz njenega čarovništva že to, da je imela le dve kravi, pa vedno več masla kot druge kmetice, in da naj bi živino zdravila tako, da je v zemljo zakopavala različne predmete, zdravila pa naj bi tudi ljudi.

Josepina Rogan iz Rakičana pa na sinočnjem procesu pred sodnikom Velemirjem Rakičanskim ni imela takšne sreče. Strog sodnik jo je po z mučenjem izsiljenem priznanju, da je res čarovnica, ob odobravanju množice dal sežgati na grmadi. Vse ostale čarovnice, ki so prišle na sinočnjo prireditev v Rakičan, pa so ostale nedotaknjene in so se ob glasbi Modrijanov veselile še pozno v noč.