Če bi bile cene nižje, bi Obalo pozidali v desetih letih

V koprski občini za tretjino več gradbenih dovoljenj, v piranski pa veliko prostorskih načrtov in malo velikih investitorjev.

Objavljeno
22. januar 2018 20.38
Koprski Nokturno Koper 14.11.2016 [nokturno,stanovanja]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper, Izola, Piran – V štirih obalnih občinah je na gradbiščih živahno, kot ni bilo že vsaj štiri leta. Eden od vzrokov je volilno leto in župani hitijo s številnimi projekti, da bodo imeli kaj pokazati. A tudi prodaji stanovanj kaže tako, kot ni že deset let.

Zdaj gradbinci prodajo stanovanja, še preden jih začnejo graditi. Novih stanovanj je precej manj, cene so (še) dostopne. Banke pa previdno odpirajo mošnjičke.

Trije primeri povedo vse. Koprski Grafist je včeraj po 14 dneh prodal zadnje od 15 stanovanj koprskega projekta Nobilis, čeprav niti temeljev še niso začeli graditi. Za 80 že zdavnaj prodanih stanovanj v Izoli ima gradbinec Dimitrij Vivoda kar 180 kupcev, ki čakajo na rezervnem seznamu, če bi kateri od nakupa morda odstopil. Izolski Galeb Marketing pa ima že 30 rezervacij za blok, ki ga šele načrtujejo, gradbeno dovoljenje zanj pa bodo dobili predvidoma v poletnih mesecih.

V Izoli se je nepremičninski preobrat zgodil pred dvema letoma. Nepremičninar Gašpar Gašpar Mišič, koprski gradbinec Grafist (Ante Guberac) in Delavska hranilnica so od konca leta 2015 in na začetku leta 2016 v pol leta prodali 190 stanovanj v Rezidenci Livade. Podjetniku Dimitriju Vivodi je, ko je bila Rezidenca Livade že v glavnem prodana, uspelo kupiti zapuščene temelje stanovanjskega bloka na Ulici Oktobrske revolucije, ki jih je pred leti zgradil Stavbenik in dela zaustavil zaradi stečaja. Leta 2015 je zemljišče s temelji in garažo stečajni upravitelj ponujal za 2,8 milijona evrov, nekaj mesecev pozneje za 2,6 milijona. »Naredil sem napako, ker parcele nisem kupil takrat. Junija 2016 so okoli 7500 kvadratnih metrov veliko parcelo s temelji na dražbi ponudili za samo 1,65 milijona, toda bilo nas je več kupcev in na koncu sem parcelo izlicitiral za 3,2 milijona evrov, precej dražje, kot bi jo več mesecev prej.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Vseh 80 stanovanj so prodali takoj, v dveh mesecih od začetka gradnje. Poleg tega imam na seznamu 180 potencialnih kupcev, ki čakajo na priložnost, če bi si kateri od lastnikov premislili,« razlaga Dimitrij Vivoda. V bloku je 80 stanovanj, velikih od 40 kvadratnih metrov do 300 kvadratnih metrov. Cene za kvadratni meter znašajo od 1850 do 2350 evrov. Toda za parkirno mesto v kletni garaži (kjer je 215 garažnih mest) je treba odšteti še od 10.000 do 12.000 evrov. Med srečnimi lastniki je 60 odstotkov kupcev z obalnega območja, 40 odstotkov je Slovencev iz drugih krajev, samo dva tujca. »Opazil pa sem, da se jih je nekaj odločilo prodati stanovanja na Hrvaškem in se bodo preselili v Izolo. Z leti se ljudje naveličajo dolgih voženj in zastojev na cestah. Dokler si mlad še gre, pozneje pa je pomembno, da si v eni uri na morju v svojem drugem stanovanju,« pove Vivoda in doda, da je imel še na začetku leta 2016 (ko se je že vedelo, kako dobro so prodali stanovanja v Rezidenci Livade) veliko težav pri prepričevanju bank, da so odobrile kredit. Lani spomladi so stanovanja začeli graditi, rok za dokončanje je 1. oktober, toda Vivoda trdi, da bodo stanovanja urejena pred poletjem.

Podobno uspešni so tudi v Galebu Marketing, kjer so lani marca začeli graditi blok C Aladin (ob Kajuhovi cesti). V njem je 28 stanovanj. Tudi ta so prodali v nekaj tednih. Cene so celo nekoliko nižje kot na Ulici Oktobrske revolucije, saj znaša povprečna cena od 2000 in 2200 evrov za meter. Poleti ali jeseni bodo začeli graditi še en podoben blok. Za njegovo prodajo se ne bojijo, saj imajo že zdaj več rezervacij, kot bo na voljo stanovanj.

V Nokturnu še vedno 50 neprodanih stanovanj

DUTB prodaja stanovanja nekoliko počasneje. S prodajo 215 stanovanj v Nokturnu (na Markovcu v Kopru) so začeli 1. oktobra 2016, zdaj imajo še 41 stanovanj rezerviranih in osem prostih. Cene stanovanj v Nokturnu znašajo od 1800 do 2000 evrov za meter. DUTB v središču Kopra (tik ob koprskem sodišču) ponuja enemu kupcu velik poslovno-stanovanjski objekt, v katerem je 164 stanovanj (skupaj 9800 kvadratnih metrov) in 29 poslovnih prostorov (2000 kvadratnih metrov) po ceni 25 milijonov evrov (brez davka). Nepremičninarji so ocenili, da bo zelo težko najti nepremičninarja, ki bo tvegal tak nakup. Hkrati pa DUTB ponuja dve večji dupleks stanovanji po okoli tisoč evrov za kvadratni meter na Kozini in 12 vrstnih hiš v Gabrovem naselju v Divači po samo 700 evrov za kvadratni meter stanovanja.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Grafist je 15 stanovanj v koprskem centru Nobilis (skupaj s poslovnimi prostori medicinskega centra) prodal v dveh tednih. Cena za kvadratni meter stanovanja v tem bloku je bila okoli 2500 evrov. Čez leto ali pol leta se bodo v bližini lotili še enega podobnega bloka. Pred tem upajo, da bodo lahko začeli prodajati 70 stanovanj v Zelenem parku 2, ki je že več kot šest let ujetnik stečajnih in sodnih postopkov. »Računamo, da bomo stanovanja v Zelenem parku prodajali po cenah od 2200 do 2500 evrov. Stanovanj ni težko prodati, če sta lokacija in kakovost stanovanj primerni. Sicer pa so tudi pri novih stanovanjih kupci izbirčni. Popolnoma vsakega stanovanja pa le ni mogoče prodati po 2000 ali celo več evrov za kvadratni meter,« meni lastnik Grafista Ante Guberac.

V piranski občini in v Izoli blokov ne gradijo več

»V piranski občini ni več prostora za stanovanjske bloke, ker je preostanka zemljišč škoda,« je povedal nepremičninski poznavalec Klavdij Mally. Drugi pa je dodal: »Če bi bile cene nižje, bi obalo pozidali v desetih letih.« Piranska občina je pripravila več podrobnih prostorskih načrtov (OPPN), kjer bo mogoče v prihodnjih letih graditi luksuzne stanovanjske hiše in vile. Takšna območja bodo ob Belokriški cesti, na portoroškem območju med vrtovi (kjer bodo dovolili tudi gradnjo manjših, družinskih hotelov ali penzionov) in v Parku cvetja (na območju nekdanje vrtnarije). Toda naselja Sončne vile z 12 luksuznimi vilami in tremi bloki na območju RTV-oddajnika Beli križ, ki so v lasti Ceeref Naložb Igorja Laha, kljub zdavnaj sprejetemu OPPN še niso začeli graditi. Leta 2006 je občina tamkajšnja zemljišča prodala po 845 evrov za kvadratni meter. Zapleta se tudi pri gradnji hiš v Pacugu in v Parecagu. Skupni imenovalec je komunalna oprema, za katero investitorji ali pa občina nimajo (ali niso imeli) dovolj denarja. Tudi za območje Fornač (nekdanja upravna stavba Okolja Piran), kjer bi lahko zgradili 40 stanovanj, še zmeraj ni junaka. Prostor torej je, samo investitorjev za zahtevane cene, ni prav veliko.