Če bo treba, bodo na Jezerskem za kanalizacijo posekali tudi gozd

»Če bo treba, bomo posekali les v gozdu, ki je v občinski lasti,« je dejal župan Jezerskega Jurij Markič.

Objavljeno
14. marec 2013 15.19
Posodobljeno
14. marec 2013 17.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Zgornje Jezersko - »V edini slovenski občini, ki nima še niti metra kanalizacije, bo kmalu drugače,« je podpis pogodbe za gradnjo 5,6-kilometrskega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave z zmogljivostjo 800 populacijskih enot na Zgornjem Jezerskem komentiral župan Jezerskega Jurij Markič.

Zdaj so odpadne komunalne vode speljane iz hiš v ponikovalnice in greznice, med katerimi prevladujejo pretočne. Za kanalizacijo, največjo naložbo v zadnjih 15 letih, so v občini s 700 prebivalci namensko varčevali štiri leta, a 1,71 vrednega projekta (brez DDV) se brez 881.257 evrov iz evropskega sklada ne bi mogli lotiti.

Občina ima letos, kot pravi župan Markič »napihnjen« proračun: ob 2,1 milijona prihodkov, primerna poraba je 800.000 evrov, ne bi radi najemali posojil. »Če bo treba, bomo posekali les v gozdu, ki je v občinski lasti,« je dejal župan.

Gradnja se bo začela v spodnjem delu naselja v drugi polovici tega meseca, ko bodo izvajalci, Lokainženiring, Garnol in Gorenjska gradbena družba, predložili bančne garancije. Če bo šlo po načrtih, bo čistilna naprava na območju Remonta na nadmorski višini skoraj 900 metrov nared konec avgusta, kanalizacijsko omrežje pa konec oktobra.

Glede priključevanja hišnih priključkov na primarni kanal mora občinski svet še sprejeti odlok. S 1. junijem prihodnje leto bo sistem dobila v upravljanje Komunala Kranj.