Če mesto odloma ni stabilno, bo cesta še dolgo zaprta

Včeraj se je s skalami v pol ure slikalo vsaj dvajset radovednežev. Taksist in potnica zunaj kritičnega stanja.

Objavljeno
21. februar 2016 21.10
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje – Geolog Mišo Ribičič, ki si je včeraj ogledal skalni podor pri Lafargeu, bo danes na odlomnem robu preveril, ali obstaja nevarnost dodatnih zdrsov. Še ne 25-letni trboveljski taksist, ki so ga gasilci po skoraj treh urah v soboto živega potegnili iz avta, ukleščenega med dvestotonske skale, po operaciji noge okreva v trboveljski Splošni bolnišnici.

Ob podoru ne manjka »turistov«, ki si prihajajo ogledovat »znamenitost« in snemat selfije. V pol ure so jih včeraj našteli več kot dvajset.

»Skale so drsele po tristometrskem pobočju, dve sta imeli celo več kot dvesto ton,« je na mestu podora, ki si ga je ogledal z namestnico direktorice direktorata za infrastrukturo Ljiljano Herga in trboveljsko županjo Jasno Gabrič, dejal geolog Mišo Ribičič. Kot je pojasnil, so skalni podori redkejši od plazov in jih je težko napovedati, saj so posledica klimatskih dejavnikov, na primer zmrzovanja vode v razpokah. Po oceni geologov je celotno območje med Litijo in Trbovljami izredno plazovito.

Rešena takist in sopotnica

Danes si bo Ribičič, ki škode niti v grobem še ne more oceniti, v Ravenski vasi ogledal kraj, od koder je v dolino zdrselo več kakor sto kubičnih metrov zemlje in skale, ki so zasule cesto, uničile vodovod, telekomunikacije, električne vode, pod seboj pa skoraj pokopale avto z dvema potnikoma. Avtobus mestnega prometa jim je ušel za las, taksist Danijel Gušatovič in sopotnica pa sta ostala ukleščena med dvestotonske skale. Sopotnico so gasilci hitro rešili iz avta, v katerega je vdirala voda, taksista pa šele po dobrih dveh urah in pol. Ob njem je bil ves čas eden od gasilcev in skrbel, da je ostal pri zavesti ter da se ni podhladil. Če so se v soboto gasilci še bali, ali bo zdravnikom uspelo rešiti taksistovo nogo z »grdimi odprtimi zlomi«, so napovedi specialistke splošne kirurgije v SBT Maruše Zamorano pomirjujoče: »Je zunaj kritičnega stanja in stabilen.« Sopotnico so že v soboto odpustili v domačo oskrbo.

Avtobusi mimo Lafargea

Kako hitro bo mogoče začeti odstranjevati nanose materiala in državno cesto spet odpreti za promet, bo odvisno od Ribičičeve ocene mesta odloma. »Zgoraj je vertikalna skalna čer, ki je ostala po odlomu ogromnih skalnih gmot. Če bomo ugotovili, da so skalni bloki še vedno labilni, bo treba zaščititi zgornji konec podora. Če nevarnosti ni, pa bo cesta odprta takoj, ko bodo skale odstranili. A tudi to bo zahtevno,« je dejal.

Po nekaterih ocenah bo promet med železniško postajo Trbovlje in mestom še nekaj tednov prekinjen. V tem času bodo avtobusi in intervencijska vozila na relaciji železniška postaja Trbovlje–mesto lahko vozili čez Lafargeevo industrijsko dvorišče. Obvoz za osebna vozila je skozi Slačnik in Zagorje ter skozi Boben in Hrastnik. V času sanacije ceste bodo mednarodni vlaki ustavljali tako v Trbovljah kot v Zagorju.

Še brez pitne vode

Po nekajurnem sobotnem izpadu imajo Trboveljčani zdaj spet vsi elektriko in večina tudi internetne povezave, le kakšnih petnajst ljudi v spodnjem delu mesta še nima pitne vode. Med njimi sta tudi Ivan in Dragi Zakonjšek. »Vodo grejem na štedilniku; drv imamo dovolj in tudi v lavorju se še znamo umiti,« pravita. »Bolj se bojim bukev, kakšnih dvesto kubičnih metrov jih že tri leta leži izruvanih na tleh,« pravi Ivan in s prstom kaže na gozd strmo nad hišo. »Če priletijo dol, bodo imeli gasilci spet veliko dela,« svari.