»Če ne bo lesen, ga še dolgo ne bo«

V šestih vaseh v šentjernejski občini bodo odločali, kakšna naj bo povezava čez Krko. Župan Luzar daje prednost vrtcu, in ne betonskemu mostu.

Objavljeno
11. junij 2016 00.10
Most
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Šentjernej, Mršeča vas – Šentjernejska občina je začela rušiti star in dotrajan lesen most čez Krko v Mršeči vasi, v nedeljo pa se bodo prebivalci vasi Ostrog, Mršeča vas, Zameško, Čisti Breg, Šentjakob in Hrvaški Brod na neformalnem referendumu odločali o tem, ali naj bo nov most lesen ali betonski.

»Njihova odločitev bo za občinski svet moralno zavezujoča,« je za Delo povedal šentjernejski župan Radko Luzar, ki upa, da se bodo ljudje odločili za enosmeren lesen most. Občina namreč betonskega finančno ni zmožna postaviti pred letom 2022, leseni pa bi lahko stal že prihodnje leto. Stal bi 370.000 evrov, pri čemer Luzar pričakuje pomoč obrambnega ministrstva, tako da bi bil končni znesek še dobrih 100.000 evrov nižji. Prihranek bi namenili za ureditev cestne infrastrukture. Predračunska vrednost dvosmernega betonskega mostu je ocenjena na 1,2 milijona evrov. Luzar je povedal, da toliko denarja občina nima, saj je njihova prednostna naloga zgraditi vrtec in poplačati finančne obveznosti iz preteklih let. Po podatkih ministrstva za finance je bila šentjernejska občina s 7200 prebivalci konec lanskega leta zadolžena za 4,1 milijona evrov, medtem ko dolg sosednje, novomeške občine s petkrat več prebivalci znaša 12,3 milijona evrov.

Zakaj odločanje, če je vse odločeno?

Na vprašanje Dela, zakaj sploh referendum o mostu, če je jasno, da betonskega še dolgo ne bi bilo mogoče zgraditi, je Luzar odgovoril, da je odločanje 400 volilnih upravičencev, kolikor jih v šestih vaseh živi, zahtevala civilna iniciativa oziroma gradbeni odbor, saj so v nasprotnem primeru zagrozili z državljansko nepokorščino. Predsednik gradbenega odbora Tone Cvelbar je prepričan, da se bo večina ljudi odločila za betonski most, saj občina nerealno prikazuje njegovo investicijsko vrednost. »Za leseno hišo in lesen most se ponavadi odločajo tisti, ki imajo veliko denarja,« pravi Cvelbar, ki dodaja, da lesen most za današnje potrebe ni več primeren.

MORS pričakuje prošnjo

Zdajšnji most so poplave tako poškodovale, da ga je inšpektor za promet leta 2014 zaprl in odredil njegovo odstranitev. Na prošnjo občine je Uprava RS za zaščito in reševanje postavila začasnega montažnega. Za domačine je most izrednega pomena, saj jim skrajša pot do občinskega središča in zemljišč na drugi strani Krke. Pogodba za brezplačen enoletni najem montažnega objekta se bo iztekla do konca tega meseca, so za Delo sporočili z obrambnega ministrstva. Kot pravijo, mostu prihodnji mesec ne nameravajo odstraniti, saj pričakujejo, da bo občina zaprosila za nadaljnjo uporabo.