Če se bodo utrdili, jim niti zika ne more do živega

Tomaž Čopi, trener slovenskih olimpijskih jadralk, se je z virusom srečal v Riu.

Objavljeno
10. februar 2016 23.11
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana – Zaradi epidemije zike, ki povzroča mikrocefalijo pri otrocih, so v nekaterih državah že začeli razmišljati o odpovedi udeležbe na olimpijskih igrah v Braziliji. Z virusom zika se je med bivanjem v Riu srečal tudi Tomaž Čopi, trener Veronike Macarol in Tine Mrak, slovenskih olimpijskih jadralk.

Tomaž Čopi je zbolel decembra lani na brazilskem državnem prvenstvu v jadranju, zdravnik, ki ga je obiskal, pa je sumil, da je okužen z virusom zika. Simptomi niso bili prav blagi, se spomni Čopi, bolj je bilo podobno močnejši klasični gripi. »Petintrideset let že hodim po svetu, jadram in še nikoli me ni v toplih krajih 'zadela' gripa,« pravi jadralec. »V Riu pa sem imel visoko vročino, zelo slaboten sem bil, bolele so me mišice, kakor da bi bila malo močnejša gripa.« Čeprav Čopi ni opazil, da bi ga pičil komar, je zdravnik omenil možnost zike in predpisal antibiotke, ne da bi pred tem opravil laboratorijsko preiskavo. Po treh dneh je bolezen povsem izzvenela. Če je bila zika, zdaj ni več verjetnosti, da bi jo še enkrat dobil, mu je zagotovil zdravnik. Sam ni pomislil, da bi šel v Sloveniji na testiranje.

»Tina in Veronika sta se po vrnitvi domov o ziki pozanimali pri zdravnikih, a jima tudi niso znali kaj dosti razložiti. Le to, da naj se zaščitita pred komarji z repelenti, dolgimi oblačili in podobno.«

»To z okvarami pri dojenčkih je res grozno, vendar poskušam dekleti pomiriti, da se s tem ne bi preveč obremenjevali,« pravi trener. Morebitno odločitev o tem, ali se po štirih letih garanja zaradi zike ne bi udeležili olimpijskih iger, pa bosta morali sprejeti sami. Vendar o tej možnosti zdaj nihče od njih ne razmišlja, je zagotovil Čopi.

Brez opozoril

»Ko sem zbolel, smo bili prvič sploh seznanjeni s tem, da so v Braziliji okuženi komarji in da razsaja zika,« pravi Čopi. Tudi za povezavo virusa z mikrocefalijo so izvedeli šele tam, v Sloveniji jim tega pred potjo nihče ni omenil ali jih posvaril.

»Ko smo šli prvič v Brazilijo, so nas opozarjali na umazano morje, fekalije ... V Riu živi več kot deset milijonov ljudi, v favelah ni kanalizacije, fekalije so speljane kar ob hišah, ko dežuje, gre to vse v reke in morje. Zaliv Guanabara, kjer bo glavnina jadralskih regat, je voda dobesedno rjava, spominja na gnojnico. Razsajajo razni hepatitisi in druge bolezni. Opozorili so nas, da moramo paziti na okužbe, umivati roke, kupovati vodo ...« Mednarodna jadralna zveza je zaradi neprimernih okoliščin hotela jadranje iz Ria preusmeriti v bližnje zalive, kjer je voda bolj čista, vendar prireditelji OI v to niso privolili. »Prav zato smo se z dekleti večkrat vračali na treninge v Rio, da bi se navadili na umazanijo. Če si vajen preveč čistih okoliščin, v takšni umazaniji hitro zboliš,« pravi Čopi. »Veronika ima nekaj težav z visokimi valovi, morsko boleznijo, tudi na to se mora navaditi.«

V Braziliji so bili naši jadralci v zadnjih mesecih trikrat, avgusta, decembra, januarja, danes so odpotovali na priprave v Argentino. V Rio se bodo vrnili maja in julija, obakrat za dva tedna, pred olimpijado pa se bodo tja tudi odpravili že nekoliko prej, da se bodo še bolj »utrdili«. Morda bi bilo bolje, razmišlja Čopi, da bi se dekleti z ziko okužili pred olimpijskimi igrami, saj bi bili potem na virus odporni in ne bi zboleli med tekmovanji.

Zaščita ne pomaga

»Komarjev je tam res veliko, a niti zaščitna sredstva ne zaležejo kaj dosti. Veronika se stalno šprica z repelenti, vendar jo kljub temu neusmiljeno zbadajo. Komarji so tam drugačni kot pri nas, sploh jih ne vidiš, niti ne slišiš, a si kljub vsemu ves popikan.« Niti na oknih apartmaja, ki so ga najeli za bivanje med pripravami, ni zaščitnih mrež proti vsiljivcem.

Pravi, da se v Braziliji oziroma Riu po ničemer ne pozna, da bi bili ljudje prestrašeni. »Vzdušje je takšno kot ponavadi, vsi še naprej hodijo na plaže, po mestu ... Kakor da se ne bi nič zgodilo. Zdi se mi, da tudi mediji o tem manj poročajo kot v Evropi,« pravi trener slovenskih olimpijskih jadralk. Morda tudi zato, ker je tragedija z virusom in z njim povezano mikrocefalijo najbolj prizadela revno prebivalstvo. »Čeprav nisem privrženec teorij zarot, se mi zdi sumljivo, da je afera v zvezi z epidemijo v Braziliji prišla na dan ravno zdaj, osem mesecev pred olimpijskimi igrami,« pravi Čopi, prepričan, da zaradi zike ne bi bilo treba odpovedati udeležbe na olimpijskih igrah.