Čebele gredo v Združene narode

Na svetovni dan čebel bo verjetno treba počakati še kakšno leto.

Objavljeno
12. marec 2016 21.56
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Zamisel Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je za svojo vzela vlada in bo to predlagala tudi Združenim narodom. Minister Dejan Židan pričakuje, da bo dan razglašen do konca leta 2017. Pobudi se v zavedanju o pomenu čebel za pridelavo hrane v svetu in za ohranitev biotske raznovrstnosti pridružuje vse več držav, tudi zaradi gospodarskih ugodnosti, ki jih varovanje čebel obeta.

Ob spomladanskih sejmih Flora, Poroka in Altermed ter mednarodni čebelarski razstavi in srečanju Apislovenija v Celju, ki bodo vrata zaprli danes, so ministra za kmetijstvo Dejan Židan in za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč na sejmišču gostili državnega sekretarja za kmetijstvo Madžarske Istvana Nagyja, ministra za kmetijstvo Črne gore Petra Ivanovića, državnega sekretarja za kmetijstvo Srbije Zorana Rajića in namestnika ministra za kmetijstvo Češke Patrika Mlynarja. Govorili so o razvoju čebelarskega sektorja ter trajnostnem razvoju kmetijstva, industrije in turizma, ki ga lahko omogoči svetovni dan čebel.

Avstrijski zvezni minister za kmetijstvo Andrä Rupprechter in francoski minister Stéphane Le Foll sta sporočilo o podpori slovenskemu predlogu podpisala pred dnevi, danes pa so ga v Celju tudi gostje obeh slovenskih ministrov. Izpostavili so, da so čebele izjemno pomembne za zanesljivo pridelavo hrane v svetu, vednar so tudi ogrožene. Predsednik ČZS je povedal, da za povrnitev neupravičeno omajanega zaupanja pripravljajo dan odprtih vrat, da bi se potrošniki lahko prepričali, kako čebelarijo, in da lahko spoznajo, kakšno visoko higieno čebelarstva imajo. Leta 2021 pa bo Slovenija gostila kongres svetovne čebelarske zveze Apimondia.