Celje povezuje čezmejne regije

Prvo srečanje gospodarstvenikov šestih držav, ki so jih v mesto povabile občina in zbornice

Objavljeno
22. september 2016 20.49
Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Po MOS so iz Celja odšli tudi gospodarstveniki iz šestih držav z območja Alpe Adria, Jugovzhodne Evrope in Turčije. V Celje so jih Mestna občina Celje, Regionalna gospodarska zbornica Celje, Razvojna agencija Savinjske regije, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje, Kovintrade in Celjski sejem povabili na prvi Mednarodni poslovni forum Celje.


»Odziv je bil zelo dober. Foruma se je udeležilo več kot 70 gospodarstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, BiH in Turčije,« pravi Primož Kristan, ki je organizacijsko vodil forum. Prvič v takšnem obsegu in malce presenetljivo je pobuda zanj nastala na mestni občini, kjer je pristojni odbor mestnega sveta pred dvema letoma začel snovati strategijo razvoja gospodarstva v Celju, ki je bila zatem sprejeta, potem pa je župan Bojan Šrot imenoval komisijo za njeno spremljanje ter prisluhnil pobudi za povečanje prepoznavnosti ponudbe celjskega gospodarstva in turizma tudi zunaj Slovenije.

Vodenje skupine za internacionalizacijo celjskega gospodarstva sta prevzela Miloš Rovšnik in Peter Pišek, poleg predstavnikov naštetih ustanov pa so vanjo pritegnili tudi Inkubator Savinjske regije in Klub podjetnikov Zlatorog Celje. V skupini je nastala tudi zamisel o izvedbi Mednarodnega poslovnega foruma Celje v času celjskega sejma.

»Na območju regije, ki nas zanima, želimo krepiti poslovno sodelovanje, saj je zanimiva že zato, ker obsega tako v EU vključena gospodarstva kot tista, ki se šele približujejo skupnemu evropskemu trgu. Na tem območju je 120 milijonov prebivalcev, kar pomeni pomemben trg tudi v mednarodnem merilu,« pravi Kristan.

V Celju so se udeleženci foruma dogovorili, da bodo v svojih državah pripravili sezname za sodelovanje na območju Alpe Adrie, Jugovzhodne Evrope in Turčije zainteresiranih podjetij. V naslednjih mesecih bodo začeli posredovati pri organiziranju neposrednih poslovnih srečanj med podjetji, ki bodo imela skupen interes za pogovore.

»Do prihodnjega foruma leta 2017 bo tako izvedena vrsta bilateralnih poslovnih srečanj med podjetji. Kar zadeva Celje in celjsko regijo so konkretni dogovori stekli glede bilateralnih srečanj z gospodarstveniki iz Siska, Šabca, Slavonskega Broda in Celovca, celjski gospodarstveniki pa so povabljeni na poslovno srečanje v turški Gaziantep, ki je tudi partnersko mesto Mestne občine Celje,« povzema Kristan konkretne dogovore na poslovnem forumu, katerega pobudnik je bila mestna občina.