Celjska bolnišnica lani z več kot 800.000 evri izgube

Zaradi finančnih razmer v državi se je bolnišnica morala vsaj začasno odpovedati izvedbi projekta nadomestne novogradnje.

Objavljeno
25. februar 2013 12.11
Posodobljeno
25. februar 2013 12.11
sipic/marjan ferjanc
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Celje - Celjska bolnišnica je lani ustvarila 823.456 evrov izgube iz poslovanja. Direktor bolnišnice Marjan Ferjanc je na današnji novinarski konferenci povedal, da se bolnišnica v celoti ni uspela prilagoditi znižanim prihodkom, kljub temu pa meni, da je poslovni rezultat ob danih pogojih poslovanja v letu 2012 zelo dober.

Ferjanc je pojasnil, da se je skupna višina prihodkov v letu 2012 glede na leto poprej znižala za dober odstotek na 90 milijonov evrov. V letu 2012 pa je celjska bolnišnica, ki je leta 2011 poslovala z izgubo v višini skoraj 300.000 evrov, raven stroškov znižala za okoli 1,2 milijona evrov.

Lani je celjska bolnišnica v akutni obravnavi zdravila 34.876 bolnikov, opravljenih je bilo tudi 4591 dni neakutne bolnišnične obravnave. Prav tako je bolnišnica opravila več kot 300.000 specialističnih ambulantnih pregledov, imeli so tudi 2114 porodov in več kot 20.000 dializ. Povprečna ležalna doba je lani znašala 4,2 dneva.

V celoti sta bila lani dosežena in na nekaterih področjih tudi presežena načrtovani program specialistično ambulantne dejavnosti in program na področju izvajanja osnovne zdravstvene dejavnosti. Za 5,5 odstotka je bil višji od načrtovanega tudi program CT preiskav.

Manjša od načrtovane pa je bila realizacija neakutne obravnave, in sicer za skoraj sedem odstotkov, ter dializne dejavnosti za 11 odstotkov.

Dopustno čakalno dobo pa celjska bolnišnica še vedno presega pri artroplastiki kolena in kolka, operaciji rame, operacijah na ožilju, v ambulantni za maksilofacialno kirurgijo, v nevrološki diagnostiki, ultrazvoku dojk in ortopedski ambulanti.

Celjska bolnišnica se še vedno sooča tudi s pomanjkanjem zdravniškega kadra s področja nuklearne medicine, revmatologije, radiologije, infektologije, pediatrije, patologije in maksilofacialne kirurgije.

V letu 2012 je celjska bolnišnica za naložbe namenila 5,2 milijona evrov, ta sredstva pa so bila predvsem namenjena za posodabljanje in nadomeščanje tehnološko zastarele in iztrošene medicinske opreme ter posodabljanje bolniških oddelkov.

Za nakup nove medicinske opreme pa je bolnišnica lani namenila 2,2 milijona evrov.

Zaradi finančnih razmer v državi se je bolnišnica morala vsaj začasno odpovedati izvedbi projekta nadomestne novogradnje, ki so ga načrtovali zadnja tri leta. Bolnišnica pa je pristopila k projektu izgradnje mreže urgentnih centrov Slovenije, ki ga bosta financirala ministrstvo za zdravje in EU.

Trenutno poteka projektiranje in priprava investicijske dokumentacije za Urgentni center Celje. Predvidena investicijska vrednost objekta je ocenjena na 9,5 milijona evrov. Z novim urgentnim centrom, ki mora biti zaradi črpanja evropskih sredstev dokončan do konca leta 2014, bo celjska bolnišnica pridobila okoli 1500 kvadratnih metrov novih površin v pritličju ter prav toliko v kletni etaži.