Celjska koča je bila draga pustolovščina

Zaradi eksperimenta s TRC bodo imeli v Celju pred koncem leta še en rebalans.

Objavljeno
07. december 2012 18.00
SLOVENIJA- CELJSKA KOCA ZACETEK SEZONE
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Mestna občina Celje (MOC) je v petih letih za občinsko podjetje Turizem in rekreacija Celje (TRC) zapravila pet milijonov evrov. MOC je TRC večkrat dokapitalizirala, zdaj pa bo TRC ukinila in prevzela njegove dolgove. To je predlagal nadzorni svet TRC, v katerem so vsa leta sedeli občinski funkcionarji in uslužbenci.

Zgodba z nerealnimi načrti o razvoju zimskega in letnega turizma na Celjski koči, kjer so zgradili nov hotel in začeli s stezo za bobkart graditi pustolovski park, se je začela leta 2006. Takrat je MOC podjetje Lokalni podjetniški center s 1800 evri osnovnega kapitala preimenovala v TRC. Najprej sta ga vodila Ivan Pfeifer in Edi Krajnik iz občinskega podjetja ZPO, med nadzorniki pa so bili župan Bojan Šrot in podžupani Marko Zidanšek, Stane Rozman in Franc Filipčič.

Leta 2008 je občina začela z dokapitalizacijami TRC. Najprej na 1,765 milijona evrov, leta 2009 na 2,527 milijona evrov, del kapitala pa je občina zagotovila tako, da je na TRC prenesla zemljišče na Teharjah in občinsko podjetje Energetika je moralo zemljišče od TRC kupiti. Pred mesecem dni, 9. novembra 2012, je občina TRC spet dokapitalizirala in osnovni kapital TRC se je povečal na 3,527 milijona evrov.

Bodo nadzorniki razrešeni odgovornosti?

Po tistem, ko so Krajnika odslovili in preden je TRC leta 2011 dobil sedanjo direktorico Petro Zlatoper, je bila direktorica TRC Polona Rifelj, hkrati zaposlena kot vodja splošnega oddelka MOC. Danes v nadzornem svetu TRC sedijo tudi občinski funkcionarji in uslužbenci: županov pooblaščenec (podžupan) in direktor občinskega podjetja Simbio Marko Zidanšek, mestna svetnica in uslužbenka Simbia Brigita Tratnik, direktorica občinske uprave Tina Kramer in županov pooblaščenec (podžupan) in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman. S prenosom dolgov TRC v mestni proračun bodo vsi razrešeni odgovornosti za neslavni konec TRC.

O tem bodo mestni svetniki odločali v torek, ko bodo najprej sprejemali rebalans proračuna MOC za leto 2012, ki bo prevzel kapital in dolgove TRC, dejavnost TRC pa bodo vrnili občinskemu podjetju ZPO.

Vsi se s tem ne strinjajo, se je pokazalo na odborih mestnega sveta, ko so sestali pred zasedanjem. Vendar je občinski finančnik Sandi Sendelbah pojasnil, da TRC ne zmore poravnavati obveznosti do bank. Zato bo občina kot ustanovitelj poravnala zapadle obveznosti TRC, ZPO bo prevzel vseh 14 zaposlenih, TRC pa bodo ukinili. Podžupanja Darja Turk je prepričana, da bo z združitvijo »laže funkcionirati«.

Občina bo prevzela 1,4 milijona evrov dolga

Iz predloga rebalansa proračuna je razvidno, koliko bo to občino po vseh dokapitalizacijah še stalo. MOC bo ob prenosu dejavnosti iz družbe TRC v družbo ZPO prevzela za 1,4 milijona evrov dolgov TRC do upnikov, od tega približno milijon evrov posojila Ribniškega sklada za gradnjo infrastrukture na Celjski koči.
V gradivu za sejo mestnega sveta so v občinski upravi navedli, da je bil TRC ustanovljen »zaradi lažjega koriščenja ugodnih finančnih spodbud za ureditev turistične infrastrukture«. Celjski proračun bo zdaj torej prevzel dolgove TRC, hkrati pa si bo izboljšal bilanco stanja za 6,3 milijona evrov iz bilance TRC. Gre seveda za bilančno kategorijo, ki ni denar.

Odgovornosti ni ugotavljal še nihče

Odgovornosti vseh, ki so si pred leti izmislili prenos zimskega in letnega turizma na Celjski koči ter gostinskih storitev restavracije Trač v mestu in kavarne Veronika na Starem gradu z ZPO v samostojno podjetje TRC, do zdaj ni ugotavljal še nihče. Tudi odgovornosti nadzornikov TRC ne. Edina dobra novica je, da bo zimski in letni turizem na Celjski koči vsaj za zdaj preživel.