Celjska norija z nevarnimi strupi se nadaljuje

Podjetje VOC je z vednostjo občine na Stari cinkarni »urejalo teren«, na potezi sta inšpekcija in policija.
Fotografija: Območje Stare cinkarne, kjer je VOC Celje zravnal čezmerno onesnaženo zemljo. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Območje Stare cinkarne, kjer je VOC Celje zravnal čezmerno onesnaženo zemljo. FOTO: Brane Piano

Celje – Na kontaminiranem območju Stare cinkarne v lasti mestne občine (MO) Celje je podjetje VOC Celje z vednostjo občine konec tedna izkrčilo grmovje in zravnalo kupe zaradi težkih kovin in katranskih jam nevarne zemlje. MO Celje in Slovenijo zaradi tega spet čakajo postopki pred evropsko komisijo in Sodiščem EU, če ne bodo nove celjske okoljske nepremišljenosti takoj in učinkovito sankcionirali okoljska inšpekcija in policija.

Inšpektorat za okolje in prostor nam je včeraj po našem poizvedovanju, če so s primerom seznanjeni ali so morda že uvedli postopke odgovoril, da bo naša vprašanja obravnaval kot prijavo in bo inšpekcijski nadzor opravil v prihodnjih dneh. Po naših podatkih bo inšpekcija v Celju pregled začela že danes.

Na ministrstvu za okolje in prostor smo v odsotnosti pristojnih kot poznavalko prejšnjih okoljskih kršitev v Celju, zaradi katerih je bila Slovenija tudi spoznana za kršitev evropskih direktiv o varovanju okolja in zdravja, za mnenje o dopustnosti zemeljskih del na Stari cinkarni prosili Bernardo Podlipnik: »Tam ni dovoljeno nič, kar ni v skladu s prostorskim aktom. Kolikor vem, ima občina le dovoljenje za komunalno ureditev na območju Stare cinkarne, prav tisto, ki je bila zaradi izkopov predmet postopka na Evropski komisiji in Sodišču EU, občina pa je morala izkope nato na svoje stroške očistiti.«

Delali, ko inšpektorji počivajo

Viri blizu VOC pa so nam pojasnili, da se jim v tem celjskem podjetju, največjem gradbincu v regiji in koncesionarju za vzdrževanje državnih cest, zemeljska dela ne zdijo sporna, a priznavajo, da so jih izvedli med petkom in nedeljo prav zato, ker takrat inšpektorji ne delajo. Uradno pa menijo, da za urejanje terena niso potrebovali dovoljenj, četudi gre za območje, ki je čezmerno onesnaženo z nevarnimi težkimi kovinami. V Stari cinkarni je namreč celjska Cinkarna že pred leti opustila proizvodnjo, lokacijo zapustila in vso dejavnost organizirala na novi, v času privatizacije podjetij pa je 17 hektarov veliko območje prenesla v last MO Celje.

Bojazen, da VOC na Stari Cinkarni ni delal na svojo pest, so včeraj potrdili tudi na MO Celje. Pojasnili so, da so podjetju VOC kot edinemu interesentu z javnim razpisom letos dali v zakup 17.000 kvadratnih metrov zemljišča na Stari cinkarni. VOC naj bi tam uredil parkirišče, postavil montažne hale za proizvodno-servisne dejavnosti, skladiščenje in za raziskave o remediaciji onesnaženih tal. Ob tem, kakor smo izvedeli na VOC, tudi skladišča oziroma distribucijski center za svojega lastnika, podjetje Ahac. Da je ironija popolna, naj bi v remediacijskem centru na območju Stare Cinkarne torej proučevali možnosti sanacije oziroma čiščenja prav tiste zemlje, ki so jo prejšnji konec tedna brez vseh dovoljenj in soglasij tako lahkomiselno prekladali, posekano grmovje in vejevje pa odpeljali v mlin - verjetno za pripravo lesne biomase za kurjavo. Tudi to bodo morali inšpektorji preiskati in morda preprečiti kurjenje sekancev, ki so polni težkih kovin.    

Povečanje strupene nevarnosti

Na MO Celje celo priznavajo, da jih je VOC pred začetkom del obvestil, da bo »zemljišče poravnal in utrdil ter odstranil grmovje«, pa se očitno na to niso odzvalio in najemnika svojega zemljišča niso ne opozorili, ne ustavili v njegovih namerah. A odnos MO Celje do nevarnega zemljišča in ravnanje družbe VOC gotovo ne bosta ostala brez posledic.

Boris Šuštar iz Civilnih iniciativ Celja, ki so dosegle postopek pred evropsko komisijo zaradi prej omenjenega komunalnega urejanja na območju Stare cinkarne pred leti in tudi zaradi še nerešenega črnega odlagališča Bukovžlak, je ogorčen: »Ponovno se je izkazalo, da mestna oblast skrajno podcenjujoče in nestrokovno obravnava najbolj onesnaženo območje v Celju. Na Stari cinkarni so ob sotočju Hudinje in Voglajne zakopani sodi katrana in vseh mogočih strupenih snovi. Letošnja raziskava v Cinkarni Celje je ugotovila ogrožanje vodotokov in podtalnice z območja nove Cinkarne, ki je vsaj pol manj onesnaženo od 17 hektarov velike Stare cinkarne. Takšni ukrepi in posegi na tem območju so nestrokovni in nujna je presoja strokovnih služb in inšpekcij.«

Okoljska strokovnjakinja Cvetka Ribarič Lasnik, ki ima sicer z VOC še do konca leta sklenjeno pogodbo o strokovnem sodelovanju, pa se čudi, saj je iz VOC pred načrtovanim posegom niso ne obvestili, ne vprašali, kaj bi "urejanje terena" pomenilo za okolje in če bi zanj potrebovali kakšna dovoljenja. Ribarič Lasnikova je še bolj neposredna: »Na potezi so inšpekcije in policija.«

Inšpekcija prihaja

Na prva obvestila občanov, ki so opazili stroje na območju Stare Cinkarne in na prve informacije o tem, kaj se je tam dogajalo, pa so se odzvali tudi tudi nekateri poslanci. Ukrepanje je včeraj zahtevala poslanka SMC Janja Sluga. Kot je povedala, je zaradi odsotnosti okoljskega ministra Jureta Lebna s primerom seznanila državnega sekretarja za okolje Simona Zajca. Tudi glavna inšpektorica za okolje in prostor Dragica Hržica, kot so nas obvestili, pa je naročila takojšen inšpekcijski pregled. Sinoči smo izvedeli, da ga bodo inšpektorji v Celje začeli že danes. Tudi celjski poslanec Levice Željko Cigler pa je v zvezi z deli na Stari cinkarni napovedal poslansko vprašanje ministru Lebnu.

Morda bo nova okoljska kršitev v Celju sankcionirana hitreje kakor so bile prejšnje in če bodo ukrepi učinkoviti, celjski civilni družbi tudi ne bo treba ponovno prositi za pomoč Evropske komisije. Ne gre pozabiti, da je za posege na svojih zemljiščih odgovoren predvsem lastnik, v tem primeru MO Celje, ki ji županuje Bojan Šrot. Če bo treba zdaj razkrite strupe v zemlji Stare cinkarne prekriti s ponjavami, da bi preprečili izpiranje strupov s padavinskimi vodami v podtalnico ter v bližnji reki Hudinjo in Voglajno, pa tudi prašenje s površin v sušnih obdobjih, bo to spet stalo. 

Komentarji: