Celjski odpadki na Sodišču EU

Zaradi dolgotrajnega zastrupljanja Celjanov in počasnosti Slovenije je Evropska komisija izgubila potrpljenje.

Objavljeno
23. januar 2014 11.54
Posodobljeno
24. januar 2014 08.00
Stara Cinkarna
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Evropska komisija je na Sodišču EU vložila tožbo proti Sloveniji, ker do 31. decembra Mestna občina Celje ni odstranila nezakonitih odlagališč nevarnih odpadkov na območju stare Cinkarne in v celjskem Bukovžlaku.

Gre za s težkimi kovinami onesnaženo zemljo, ki so jo pred več kot desetimi leti v Bukovžlak brez dovoljenj odvažali med gradnjo celjskega Tehnopolisa in za izkope, ki so nastali v letih med 2007 in 2009, ko je občina na območju stare Cinkarne urejala komunalno infrastrukturo.

Po razkritju v Delu, da so dela na gradbišču stare Cinkarne ustavile inšpekcijske službe in izvajalcu gradbenih del pri urejanju komunalne infrastrukture na območju Gaberje - jug odredile, da mora izkope pokriti ter jih nato odstraniti kot nevarne odpadke, so na občini ugotavljali, da za to ni denarja.

Zaradi izgovorov in neukrepanja je primer začela obravnavati tudi evropska komisija. »Zaradi odlagališč odpadkov, ki kršijo zakonodajo EU o odpadkih, sta lahko resno ogrožena zdravje ljudi in okolje,« so v četrtek ponovili na komisiji. Kot pravijo, je Slovenija sicer zagotovila, da bo težave odpravila, vendar je napredovala prepočasi in komisija se je zato odločila za tožbo na Sodišču EU.

Onesnažena zemlja na območju stare Cinkarne je samo 500 metrov oddaljeno od središča Celja, tako kot v Bukovžlaku pa so na obeh lokacijah vsebnosti strupenih težkih kovin tako visoke, da tudi za več stokrat presegajo dopustne.

Komisija je postopek proti Sloveniji začela novembra 2012 in šele po junija 2013 izdanem mnenju komisije je Slovenija priznala resnost težav ter komisijo obvestila, da razmišlja o različnih metodah za odstranitev odpadkov na obeh lokacijah.

Mestna občina Celje je preko ministrstva za kmetijstvo in okolje komisiji predložila tudi časovni načrt, vendar se ga v Celju niso držali. Prav zaradi zavlačevanja in tveganj za zdravje in okolje si je torej Slovenija zdaj prislužila tožbo na Sodišču EU.

Spornih odpadkov je samo na območje stare Cinkarne za 13.600 kubičnih metrov. Mestna občina je lani septembra sanacijo odpadkov na območju stare Cinkarne družbi Stonex z javnim naročilom oddala za 1,1 milijona evrov. Stonex mora sam pridobiti tudi okoljevarstveno dovoljenje, doslej pa kljub vprašanjem medijev in javnosti ni razkril, kako bo odpadke saniral. Mestna občina ima od lani tudi sklep sodišča o dovolitvi izvršbe, po katerem ji do novega leta grozijo tudi denarne kazni, sprva v višini 10.000 evrov.