Celjski okulisti neupravičeno zaračunavajo storitve

ZZZS območnim enotam ni dala navodil, naj na svojih območjih preverijo razmere.

Objavljeno
14. februar 2014 17.46
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje – Celjska enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pri nadzoru okulistov v svoji območni enoti ugotovila, da so nekateri neupravičeno zaračunavali storitve, ki jih plačuje že zdravstvena zavarovalnica. Na leto so tako neupravičeno pridobili približno vsaj 80.000 evrov. Po preverjanju na sedežu ZZZS se je izkazalo, da je to le vrh ledene gore, saj se menda podobno dogaja po vsej državi.

Vendar kljub temu ZZZS območnim enotam ni dala navodil, naj na svojih območjih preverijo razmere, tako da tega ne počno tako sistematično kot celjska enota. S težavami je seznanjena tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki zadeve za zdaj ne komentira.

Nepravilno početje ugotovili z anketami

Nadzor celjske ZZZS je pokazal, da so nekateri okulisti zaračunavali preglede in preiskave pred operacijo sive mrene, zaračunavali so tudi nekatere druge storitve, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, pogojevali so izdajo naročilnice za očala z nakupom očal v točno določeni optiki, poleg tega pa so tudi zavajali bolnike z neprimernimi izjavami o samoplačništvu, iz katerih ni razvidno niti zakaj se je bolnik odločil za samoplačništvo niti za katero storitev.

Nepravilnosti so ugotovili pri več okulistih na Celjskem, po tem, ko so preiskavo začeli zaradi konkretne prijave. Neuradno smo izvedeli, da je bila prva prijava oziroma nepravilnost odkrita pri okulistu Boštjanu Drevu oziroma v njegovem zasebnem Centru za zdravljenje očesnih bolezni Vidim. Po tej prijavi je zavod poslal ankete zavarovancem, ki so se zdravili pri različnih okulistih. Prav z anketami so ugotovili, da so razsežnosti nepravilnosti precejšnje.

Težave po vsej državi

Kot je pojasnila direktorica ZZZS, OE Celje, Marina Senčar, so samo pri zaračunavanju preiskave pred operacijo sive mrene okulisti na Celjskem na leto neupravičeno pridobili 80.000 evrov. Na ravni države je oškodovanje občanov torej lahko še precej večje. Druge območne enote pa takih anket ali bolj intenzivnih nadzorov ne izvajajo. Predstavnik za odnose javnostjo pri ZZZS Damjan Kos je povedal, da nadzor opravljajo le na podlagi prijav zavarovancev: »Pritožb je malo ali skoraj nič, kar je povezano s kulturo Slovencev, ki se čez zdravnika ne pritožimo. Po drugi strani pa je veliko nevednosti. Ljudje ne vedo, kaj morajo doplačati in kaj ne, potem pa v doplačila preprosto privolijo.«

Na problem nevednosti opozarja tudi Senčarjeva: »Okulisti bolniku rečejo, da je operacija nujna, ker bo drugače oslepel. Čakalna doba pa je dolga, več mesecev. Bolniki potem privolijo v plačilo, ker ne vedo, da je treba v nujnem primeru operacijo opraviti takoj na stroške zavoda. Zavarovancem ni treba nič plačati ali doplačati, da so takoj na vrsti.«

Različna razlaga pregleda pred operacijo

Zavod je že lani približno 50 zavarovancem vrnil stroške pregleda pred operacijo sive mrene, ki so jo okulisti po mnenju zavoda neupravičeno zaračunali. Vsak je dobil nazaj 190 evrov. Okuliste pa zdaj čaka kazen. Preveč zaračunani znesek jim zavod odtegne pri obračunu, za vsak primer posebej, ko so neupravičeno zaračunali storitev, pa morajo plačati tudi pogodbeno kazen v višini 1200 evrov.

Okulist Boštjan Drev je tako dobil za približno 50.000 evrov kazni, ki pa je ne namerava plačati: »Zavod nadzora ni opravil pri meni v ambulanti, ampak so stvari pregledovali iz pisarn. Večkrat sem jih pozval, naj pridejo, da jim dokažem, da nisem ravnal narobe. Nikogar ni bilo.« Drev je zatrdil, da so vsi, ki jim je zavod povrnil stroške pregleda, podpisali, da bodo obravnavani samoplačniško in da ne bodo zahtevali povračila stroškov. »To pomeni, da je zavod neupravičeno vračal proračunski denar.«

Zavrnil je tudi vse obtožbe, da je preglede pred operacijo sive mrene, ki so bile opravljene na napotnico, zaračunaval: »Ljudje pridejo k meni na pregled, ker ne vidijo dobro. Pregled plačajo, nakar se izkaže, da imajo sivo mreno. Ampak tega pregleda ne moremo šteti za pregled pred operacijo.« Kot je dejal, se je za pomoč že obrnil na zdravniško zbornico, ki bo predlagala sestanek vseh sprtih strani.