Center za socialno delo talec lokalne politike in molka oblasti

Četrti poskus imenovanja direktorja. Brez vodstva že slabo leto. Dvomi o strokovnosti svetnic. Ministrica za delo ne ukrepa.

Objavljeno
11. avgust 2015 23.46
gerencer/center
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – V trboveljskem centru za socialno delo (CSD) so v četrto ponovljeni razpis za direktorja ovili v »pravne« tančice. Števila prispelih vlog do seje sveta zavoda niso hoteli razkriti, ker da bi bilo to pravno sporno. Svet se je sestal včeraj popoldne, po naših informacijah pa sta nanj zagotovo prispeli najmanj dve vlogi. Ministrstvo za delo (MDDSZ) zaradi trboveljskega primera še vedno ne ukrepa.

Vlogi za direktorja CSD, ki na direktorja s polnim mandatom čaka že slabo leto, sta, kakor sta potrdila za Delo, oddala oba favorita za to funkcijo: Nasta Doberlet Bučalič, gimnazijska profesorica sociologije in znana okoljska aktivistka z opravljenim strokovnim izpitom, ter sedanji v. d. direktorja CSD Rok Zupanc. »Kar smo dosegli v času vedejevstva, me je le še utrdilo v prepričanju, da ponovno kandidiram. V tem času nam je spet uspelo povezati kolektiv in ustvariti tudi nekaj prihrankov,« je povedal Zupanc. Barbara Žgajner, tretja kandidatka, ki se je doslej dvakrat potegovala za direktorico, se na naše klice ni odzvala. Tako nismo mogli iz prve roke preveriti neuradne informacije, po kateri ji je menda novo zaposlitev, zdaj še za štiri ure, pomagal iskati strankarski kolega, ljubljanski župan Zoran Janković.

A Žgajnerjeve, ki se ji porodniški dopust izteka, ni na seznamu zaposlenih na Mestni občini Ljubljana. Sedanji vet zavoda je Žgajnerjevo na drugem razpisu izbral kot najboljšo kandidatko za direktorico CSD, na tretjem razpisu pa je spremenil stališče – domnevno zaradi nenaklonjenosti ministrice Anje Kopač Mrak Žgajnerjevi, trojni nekdanji poslanki Jelinčičeve SNS, Lipe in Jankovičeve PS. Trboveljski CSD je šolski primer izbire direktorja socialnega zavoda, kakršne si ne bi smelo privoščiti niti ministrstvo za delo in še manj svet zavoda. V njem imajo večino kadri blizu SD, stranke ministrice Kopačeve, ki, zdaj je to že več kot očitno, kadrujejo politično, in ne strokovno. »Po tej logiki Bučaličeve, čeprav ima enega najboljših programov za vodenje CSD, z usmeritvami, ki so blizu pogledom ministrstva na aktivno vlogo socialnovarstvenih zavodov, svet ne bo podprl samo zaradi njene vloge v bitki proti onesnaževanju iz Lafargea Cementa,« pravi poznavalec lokalnih razmer, ki noče biti imenovan. Prav pri strokovnosti pa se je odločila vztrajati Bučaličeva, ki za Delo nastalih razmer ni hotela komentirati, dejala je le: »Upam, da bo svet CSD pri izbiri vodila strokovna, in ne politična naravnanost. Za ljudi, ki potrebujejo storitve CSD, šteje le to.«

Zadeva s CSD je toliko zapletena, da se je trboveljska javnost začela spraševati o strokovnosti posameznih članic sveta CSD – ne le prijavljenih kandidatov za direktorja. Po tretjem razpisu, na katerem so štirje kandidati izpolnjevali vse razpisne pogoje, svet zavoda ni obrazložil, zakaj je vse vloge zavrnil, v molk pa se je zavila tudi ministrica Kopačeva, ki je sprva, še zlasti po anonimnih prijavah o domnevnih nepravilnostih v postopku izbire direktorja CSD Trbovlje, napovedala, da resno razmišljala o kadrovskih menjavah v njegovem sedemčlanskem svetu. Kasneje si je tudi ona premislila.