Cerar: Begunce moramo sprejeti brez strahu

Premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se strinjata, da je migrantska kriza eden najresnejših izzivov.

Objavljeno
31. avgust 2015 14.51
Mario Belovič, Pi. K., notranja politika, STA
Mario Belovič, Pi. K., notranja politika, STA

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta se ob robu Strateškega foruma na Bledu dotaknila tudi begunske krize. Trenutno največji izziv je preprečiti tihotapljenje migrantov, kar je Tusk označil za množičen umor.

Cerar, ki se je s Tuskom srečal pred začetkom blejskega strateškega foruma, je poudaril, da mora EU storiti vse, da se bo migrantska kriza najprej reševala v državah izvora in tranzitnih državah, poroča STA.

»Želimo biti humani, želimo pomagati ljudem v stiski, želimo biti solidarni, kar pomeni, da bomo tako znotraj EU kot tudi širše sodelovali pri tem, da bodo bremena različno porazdeljena med državami,« je dejal.

V Sloveniji bomo upoštevali naše integracijske zmožnosti, pazili pa bomo tudi, da bodo upoštevani vsi varnostni vidiki, napoveduje Cerar. »Pomembno je, da v teh prihajajočih ljudeh ne vidimo samo groženj, nasprotno - sprejeti jih moramo brez strahu, jim pomagati, jih skušati integrirati in z njimi skupaj videti tudi priložnost,« je poudaril Cerar.

Tusk meni, da bodo migracije ostale najbolj pereče vprašanje za Evropo v prihodnjih letih. Pri tem je opozoril, da se EU ne sme pripisovati krivde za migrantsko krizo, vendar moramo narediti več na evropski ravni za rešitev tega vprašanja.

Po njegovih besedah je trenutno največji izziv preprečiti tihotapljenje migrantov. »Kot smo lahko videli v Avstriji in Sredozemlju, tihotapljenje migrantov ni samo umazan posel, temveč gre za množičen umor,« je dejal predsednik Evropskega sveta.

O begunski problematiki in problematiki zapiranja meja je pred začetkom strateškega foruma na Bledu s katarskim zunanjim ministrom Halidom bin Mohamedom al Atijahom govoril tudi zunanji minister Karl Erjavec. Atijah je pri tem poudaril, da je vsekakor potrebno v najkrajšem času priti do rešitve krize v Siriji ter umiritve razmer v regiji, do takrat pa je beguncem potrebno nuditi humanitarno pomoč.

Erjavec se je danes med drugim sestal še z zunanjim ministrom BiH Igorjem Crnadakom in državno ministrico na britanskem zunanjem ministrstvu, baronico Anelay.