Cerar: Interpelacija zoper Erjavca pavšalna in neutemeljena

Tudi neupravičeno izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost po Cerarjevih besedah ni razlog za razmišljanje o »hujših sankcijah« zoper ministre.

Objavljeno
10. januar 2016 19.22
Mario Belovič
Mario Belovič
Cerar je v izjavi za javnost pred vladnim posvetom na Brdu pri Kranju poudaril, da iz interpelacije zoper Erjavca ne izhaja nič takšnega, kar bi utemeljevalo kakršen koli razlog za zamenjavo ministra. Zato Cerar verjame, da ga bo koalicija enotno podprla in zavrnila interpelacijo, poroča STA.

Vladna ekipa je po zagotovilih predsednika vlade trdna. Do ponedeljka Cerar od ministrov sicer pričakuje poročila s predstavitvami dosedanjih dosežkov. Kot je poudaril v izjavi za medije, je analiza dela ministrov"povsem normalna praksa", na podlagi te analize pa bo videl, ali je treba »kje kakor koli ukrepati«. Do konca meseca nameravajo za vsako ministrstvo oblikovati tudi »zelo jasne prioritete« v letu 2016.

Razlogov za nadaljevanje stavke ni

Cerar je ob tej priložnosti komentiral tudi nadaljevanje policijske stavke. Kot je dejal, je vladna pogajalska skupina v stalnem stiku z vodstvi sindikatov. Ponovil je, da je vlada v minulem letu že v marsičem izkazala podporo policiji, zato meni, da »razlogov za nadaljevanje stavke ni«.

Današnji posvet vlade je sicer prvenstveno namenjen razpravi o viziji Slovenije za prihodnja desetletja. Kot je dejal Cerar, je Slovenija doslej imela že veliko strategij, a se mnoge niso izvajale ali pa so bile med seboj neusklajene.

Zato je po besedah premierja nujno, da vlada pripravi krovno strategijo, ki bo zajela ključne vidike prihodnjega razvoja. Pripraviti jo nameravajo do konca leta, pri tem pa želijo najprej prisluhniti državljankam in državljanom.

Že lani je tako pod koordinacijo službe vlade za razvoj in kohezijo in ministrice Alenke Smerkolj prišlo do nekaterih posvetov, na katerih so prisluhnili družbi. Na tej podlagi so pripravili dokument, ki je še vedno v nastajanju in s katerim bo ministre danes seznanila Smerkoljeva.