Cerar na lovu za tremi strankami

Konvencija stranke novih obrazov, ki je štiri leta vodila državo, zdaj pa se spopada z nizko podporo
Fotografija: Miro Cerar gre na zmago, a te sodeč po anketah (še) ni na obzorju.
 
Odpri galerijo
Miro Cerar gre na zmago, a te sodeč po anketah (še) ni na obzorju.  

Ljubljana – Stranka modernega centra bo z današnjo konvencijo na Fužinskem gradu v Ljubljani poskušala obrniti negativne trende. Čeprav je Slovenija v mandatu vlade SMC dosegla izjemne makroekonomske rezultate, je njena podpora v javnosti nizka.

SMC je na volitvah pred štirimi leti osvojila več kot 34 odstotkov podpore, kar ji je prineslo 36 sedežev v državnem zboru. Po sedanjih projekcijah različnih raziskav javnega mnenja, ki jih objavljajo slovenski mediji, pa sodi v skupino strank, ki precej zaostaja za vodilno trojico SDS, LMŠ in SD. Kdo bo na koncu zmagovalec volitev, ni mogoče napovedati, se strinja večina političnih analitikov.

Da je SMC pred velikim izzivom, priča njen rezultat na volitvah 2014, ko je prejela številno podporo, saj je stranko novih obrazov obkrožilo več kot 300.000 volilnih upravičencev, kar je predstavljalo izjemnih 36 mandatov. Po štirih letih pa se SMC, sodeč po raziskavah javnega mnenja, bori za preživetje oziroma za to, da bi ostala v igri velikih strank in kandidatka za sodelovanje v prihodnji vladi.
 

Podpora iz tujine


Če vprašate prvaka SMC Mira Cerarja, kakšni so dosežki njegove vlade, v številnih intervjujih v teh dneh izpostavlja tri področja: ureditev javnih financ, tuje investicije (Magna, Yaskawa) in politično stabilnost.

SMC se v kampanjo spušča oborožena s štiriletno izkušnjo vladanja in makroekonomskimi podatki, ki se jih marsikatera vlada v Evropski uniji ne bi branila. Da je bil Cerar dobro sprejet na političnem parketu v tujini, priča nedeljski obisk predsednika evropskega sveta Donalda Tuska, ki je ob tej priliki polaskal gostitelju z besedami, da je Slovenija pod Cerarjevim vodstvom »postala zgodba o uspehu, to je stabilna in zanesljiva država«.

Na zunanjepolitičnem parketu je Cerar preko stranke SMC, ki je leta 2015 postala polnopravna članica liberalne politične skupine ALDE, Slovenijo navezal na skupino jedrnih držav EU oziroma Benelux (Belgija, Nizozemska, Luksemburg).
 

Politična stabilnost


Na notranjepolitičnem parketu je Cerar uspeval ohranjati koalicijo streh strank SMC, Desus in SD pri življenju štiri leta (svoj delež sta prispevala tudi Karl Erjavec in Dejan Židan), čeprav ji v opoziciji takoj po volitvah niso napovedali niti enega leta možnosti obstoja.

Politična stabilnost, ki jo je omogočila vladajoča koalicija treh strank, je odigrala ključno vlogo pri zagonu slovenskega gospodarstva, da Slovenija danes beleži tretjo največjo gospodarsko rast v EU (evropska komisija v spomladanski napovedi predvideva 4,7 odstotno rast BDP v letošnjem letu). Posledica tega je, da je bilo aprila registriranih že manj kot 79.000 brezposelnih. Ko je bila kriza pred petimi leti na vrhuncu, je bilo, denimo, brezposlenih več kot 120.000.


Stabilizacija migracij


Socialni filozof in politični analitk Igor Pribac na vprašanje, ali sta stranka SMC in Miro Cerar že odpisana, glede na številne raziskave javnega mnenja, odgovarja, da v tem trenutku še ni pametno delati posebnih zaključkov, ker se je prava predvolilna kampanja šele začela. Vse dosedanje raziskave kažejo na močno nihanje razpoloženja ljudi, pred nami pa so še ključni predvolilni dogodki, namreč soočenja, od česar bo odvisno marsikaj.

Za ključni dosežek vlade SMC Pribac šteje, da je uspela na umirjen način stabilizirati migracijski val, ki je dosegel Slovenijo leta 2015, zato migracijska zgodba in strah, ki je povezan s tem, v Sloveniji ni postala pomembna predvolilna tema. Povsod v soseščini na volitvah se je to zgodilo, v Sloveniji pa se zdi, da se bomo temu izognili, kar je po njegovem dobro.


Neuspela reforma


Ključna težava vlade SMC pa je, dodaja Pribac, da ji ni uspelo izpeljati pomembne reforme na področju zdravstva. »Te naloge niso naredili in to bo velik minus, ker je Cerar ves čas branil ministrico za zdravje, rezultatov pa ni,« pravi Pribac.


 

Komentarji: