Cerar prevzema vodenje projekta drugi tir

Miro Cerar še letos napovedal razpis za pripravljalna dela za drugi tir. Slovenija februarja everopski komisiji prijavila odsek Zidani Most - Celje.

Objavljeno
14. marec 2016 20.30
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Ljubljana - Predsednik vlade Miro Cerar je na njihovo pobudo sprejel predstavnike civilne pobude »za modernizacijo železniške infrastruktre« ter Jožeta Damijana, avtorja študije o nujnosti takega projekta. »Končno imem občutek, da se stvari odvijajo. Nobenega dvoma ni več, da mora projekt voditi premier,« je po sestanku povedal Marko Pavliha, eden od avtorjev manifesta za drugi tir.

Po zagotovilih infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča bo gradbeno dovoljenje za ta tir izdano še ta mesec, v nekaj naslednjih mesecih pa bo ustanovljeno projektno javno zasebno podjetje, ki bo nosilec naložbe. Takoj po ustanovitvi tega podjetja naj bi začeli z javnim naročanjem za pripravljalna dela, so lahko slišali predstavniki civilne pobude, ki so Mira Cerarja seznanili, da je manifest podpisalo 1560 Slovencev (sindikati pa imajo zbranih že 20.000 podpisov). »Spregovorili smo tudi o nekaterih dilemah projektnega podjetja,« je še povedal Pavliha, ki se mu je zdelo pomenljivo, da si je premier vzel poldrugo uro časa za poglobljeno razpravo o povezavi s pristaniščem.

Iz kabineta predsednika vlade pa so pojasnili, da bo premier v začetku aprila sklical posvet, kjer bo mogoče izmenjati podrobnejša stališča s ključnimi deležniki na temo gradnje tira ter da bo vlada o dokončni obliki gradnje odločila do poletja 2016.

Do 16. februarja se je ministrstvo za infrastrukturo prijavilo na razpis evropske komisije za Instrument za povezovanje Evrope (IPE ali CEF), v katerem je bilo razpisanih za 7,56 milijarde evrov sredstev, (skupaj kandidira 427 projektov v znesku 12,9 milijarde evrov). Slovenija je v delu, ki je vezan na nacionalni paket (in ji pripada približno 120 milijonov od skupno 6,47 milijarde), prijavila predvsem nadgradnjo železniške proge Zidani Most - Celje. Zaprosila je za nekaj čez 117 milijonov evrov od projekta, ki je ocenjen na 246 milijonov evrov in še za nekaj naložb manjših vrednosti. Odločitev bo sprejeta poleti 2016.