Cerar: Pripravljeni smo postaviti ograjo

Trenutni trend prihoda beguncev kaže na stabilizacijo razmer.

Objavljeno
28. oktober 2015 18.58
Begunci v Sloveniji
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Vlada bo že jutri obravnavala morebitne dodatne ukrepe, ki jih bo uveljavila, če druge države ne bodo spoštovale zavez z nedeljskega mini vrha EU-Balkan, je po seji sveta za nacionalno varnost napovedal premier Miro Cerar.

Med morebitnimi dodatnimi ukrepi so tudi večja pooblastila vojski pri nadzoru meja, ki pa bodo morala počakati, saj je iniciativi Radia Študent uspelo zbrati podpise za začetek referendumskega postopka.

Premier Cerar pravi, da trenutno pozorno opazujejo, ali se zaveze z nedeljskega vrha izpolnjujejo. Če temu ne bo tako, bo Slovenija storila vse, da zaščiti svojo nacionalno varnost, kar pomeni, da bo zaostrila svoje aktivnosti na južni meji. Takoj ko bo vlada sprejela oceno, da je to potrebno, »smo pripravljeni že danes postaviti ograjo« na meji s Hrvaško, je napovedal premier. S tem se je odzval na napovedi avstrijske notranje ministrice Johane Mikl-Leitner, ki je napovedala postavitev ograje na avstrijsko-slovenski meji, kar pa je državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic zanikal.

»Bil je nesporazum. Gre za postavitev nizkih preprek za boljšo regulacijo prehodov na mejnih prehodih,« pravi Šefic, to pa naj bi zgolj normaliziralo sprejem in registracijo beguncev na avstrijski strani meje. Poleg postavitve ograje bo vlada med morebitnimi ukrepi razpravljala tudi reaktivaciji bivših vojakov in o okrepljenih policijskih enotah, tudi ob pomoči tujih policistov.

Referendum zaenkrat ne bo povzročal zapletov

Šefic ocenjuje, da referendumska pobuda ne bo povzročila zapletov na meji, če se prihod beguncev ne bo povečal. »Težave bi lahko nastale ob bistvenem poslabšanju razmer.«

Trenutni trend prihoda beguncev kaže na stabilizacijo razmer. Danes je v državo do 12.00 vstopilo 4.595 beguncev, medtem ko je bila ta številka v preteklih dveh dneh višja (približno 6900 v torek in 8600 v ponedeljek). »Po 25. oktobru je prišlo do rahlega upada, a še ne moremo biti optimisti,« pravi Šefic.

K temu je pripomoglo tudi izboljšanje sodelovanja s hrvaškimi oblastmi, ki je po Šeficevih besedah »ustrezno.« Do ravnanj Hrvaške ostaja kritična ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki pravi, da s hrvaškimi varnostnimi organi še vedno ni dogovora o številu beguncev, ki bodo prešli mejo.

Tuji policisti na poti v Slovenijo

Kot del evropske pomoči v Sloveniji že deluje osem avstrijskih in pet nemških policistov, še več jih v prihodnjih dneh pričakujemo iz drugih držav, ja napovedal Šefic. Češka jih bo poslala 20, Slovaška 30, Madžarska 50, Francija in Italija se o številu še nista dokončno odločili, policijsko pomoč sta neformalno že napovedali Litva in Estonija. V prihodnjih dneh bo 1550 policistom in več kot 600 vojakom, ki so že na mejah, na pomoč priskočilo še 120 uslužbencev finančne uprave.