Cerar: Stopnja ogroženosti Slovenije ostaja nizka

Predsednik vlade vsak dan zahteva, da se mu redno poroča o aktivnostih služb, pristojnih za zagotavljanje varnosti.

Objavljeno
27. julij 2016 13.06
uho-Dr. Miro Cerar
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − Stopnja ogroženosti Slovenije tudi po nedavnih terorističnih napadih v Evropi ostaja nizka, je po sestanku sveta za nacionalno varnost dejal premier Miro Cerar. Ob tem je izpostavil pomen previdnosti in usklajenega delovanja pristojnih služb, ki po njegovih besedah že delujejo »na vso moč«. Pozval je tudi k spodbujanju kulture miru in nenasilja.

Po Cerarjevih besedah Slovenija deluje normalno, »se pa vsi zavedamo, da moramo biti glede na dogodke v soseščini ter širše v Evropi in svetu zelo budni in zelo pozorni«. Poudaril je, da kot predsednik vlade vsak dan zahteva, da se mu redno poroča o aktivnostih služb, pristojnih za zagotavljanje varnosti.

Pomembni usklajenost in sodelovanje

Ob tem je izpostavil pomen medsebojne usklajenosti delovanja vladnih resorjev ter sodelovanja obveščevalnih organov z drugimi državami v okviru EU in širše.

Po Cerarjevih besedah je pomembno tudi sodelovanje na politični ravni oziroma sodelovanje koalicije in opozicije. »Gre za varnost Slovenije, slovenskih državljanov, zato je zelo pomembno, da vsi izmenjujemo informacije, predvsem pa, da vsi skupno spodbujamo kulturo miru in nenasilja,« je poudaril.

Ukrepi za primer zaostritve razmer morajo biti po Cerarjevih besedah sorazmerni s tem, kar se dogaja. O konkretnih ukrepih ni želel govoriti, je pa poudaril, da glede na nizko stopnjo ogroženosti Slovenije ne bi bilo prav uvajati kakršnih koli nesorazmernih ukrepov, predvsem takšnih, ki posegajo v posameznikovo svobodo in druge pravice.

Evropo, v prvi vrsti Francijo in Nemčijo, je v zadnjih dneh namreč pretresel niz napadov, v katerih je bilo ubitih na desetine ljudi. V torek sta na severu Francije napadalca v cerkvi zajela talce in najmanj enega ubila.

Turčija in migracijski tokovi

Skrb vzbuja tudi dogajanje v Turčiji, kjer so oblasti po spodletelem državnem udaru uvedle izredne razmere, ob tem pa se krepijo bojazni o trdnosti dogovora med Turčijo in EU o upravljanju migracijskih tokov.

Cerar je izpostavil, da je Slovenija migrantski val lani uspešno obvladala, v sklopu soočanja z njim pa je sprejela nekatere zakonske in operativne ukrepe, ki bodo na voljo tudi v prihodnje.

Sekretar poslanske skupine SDS Božo Predalič po seji sveta za nacionalno varnost njene vsebine ni komentiral, je pa dejal, da bi si želel jasnejšega in odločnejšega pogleda naprej. Spomnil je, da je SDS v preteklosti predlagala cel niz ukrepov, ki bi bistveno povečali varnost v državi v prihodnje, a jih je koalicija v DZ žal zavrnila. Omenil je azilno zakonodajo in podobne predloge.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic pa je povedal le, da azilna zakonodaja oziroma morebitne zaostritve zaradi varnostnih razmer ni bila tema današnjega srečanja.