Cerar: Zanikam navedbe o nezakonitem financiranju stranke

Maketa drugega tira dviga veliko prahu. Na tapeti očitkov se je znašla tudi stranka SMC.
Fotografija: Miro Cerar FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar FOTO: Blažž Samec/Delo

V SMC se morajo odločiti, kdo bo nosil odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo drugega tira, menijo v Levici. Po besedah poslanca Mateja T. Vatovca je bilo sicer že od začetka jasno, da gre pri projektu za dve stvari: »Za iskanje načina financiranja kampanje SMC, po drugi strani pa za neko PR-potezo za drugi tir kot tak.«

Vatovcu se zdi ključno, »da se zdaj ugotovi objektivna odgovornost, brez prelaganja na javne uslužbence«. »Mislim, da se morajo v SMC odločiti, kdo bo to odgovornost sprejel,« je v DZ dejal poslanec Levice in izpostavil, da sta tako nekdanji premier Miro Cerar kot nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič iz kvote SMC.

»Odločno zanikam navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju stranke SMC,« se je v današnji izjavi za medije na namige, da je šlo pri poslu z maketo za posredno financiranje stranke SMC prek agencije Futura, odzval Cerar. »Še posebej moram poudariti, da SMC nikoli ni poslovala z agencijo Futura, kar bo razvidno tudi iz vsake revizije računskega sodišča,« je dejal in dodal, da bodo v stranki SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu z maketo drugega tira ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi. Z nekdanjim vodjo projekta in sedanjim okoljskim ministrom Juretom Lebnom je opravil razgovor, od svojega sogovornika pa je dobil zagotovilo, da ni storil nič nezakonitega. »Verjamem, da ni zlorabil mojega zaupanja,« je prepričan Cerar.



Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije.

Preberite še:

Komentarji: