Cerkev aktivno agitira proti družinski ustavi

Civilna iniciativa za družino in pravico otrok je v državni zbor dostavila podpise za začetek postopka za razpis referenduma.

Objavljeno
22. junij 2011 12.55
Posodobljeno
22. junij 2011 13.06
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana - Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je opoldne v vložišče državnega zbora za pobudo za razpis referenduma o družinskem zakoniku prinesel 32.168 podpisov državljanov, ki so jih zbirali tudi po cerkvah. Ali bodo predvidoma jeseni morali zbirati 40.000 podpisov, je odvisno tudi od državnega sveta, ki bo jutri razpravljal o zakoniku – če bodo nanj izglasovali veto, ga bodo morali poslanci znova potrditi, vendar z absolutno večino.

»Želimo pokazati, da družinski zakonik združuje ljudi v tem, da mu nasprotujejo, in v podpori pravici otroka do matere in očeta,« je Aleš Primc odgovoril na vprašanje, zakaj so vložili dvanajstkrat več podpisov od zakonsko predpisanega števila. Pri zbiranju so jim pomagali tudi po cerkvah. »Hvala bogu, da se Cerkev ukvarja z vrednotami, in ne s financami,« je komentiral Primc, ki pričakuje, da bo predsednik državnega zbora Pavel Gantar zaradi dopustov določil rok za zbiranje podpisov na začetek septembra.

Da bodo tudi takrat dejavni, nam je v imenu Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci potrdil Tadej Strehovec, ki upa, da referenduma ne bo, če pa bo, bodo naredili vse, kar lahko, da se ga bodo ljudje udeležili in »se zavzeli za družino in temeljne pravice otrok«. Strehovec je povedal, da so duhovniki prejšnje dni »v nezavezujočem vabilu povabili vernike, da podprejo pobudo civilne iniciative«.

Marsikdo tovrstno angažiranje Cerkve ocenjuje kot politično delovanje. »Vrednota družine ni samo stvar politike, temveč vseh ljudi, tudi vernikov. Cerkev bo naredila vse, kar je v njeni moči, da sporni predlog družinskega zakonika ne bo uveljavljen, saj redefinira družino in razvrednoti pomen materinstva in očetovstva za razvoj otroka... Omenjeno vabilo ni politično delovanje, to je podpora civilnodružbeni organizaciji, ki si prizadeva za ohranitev vrednote družine in pravice otrok. Prav tako je takšno vabilo del notranjega delovanja verske skupnosti, ki je po naši zakonodaji avtonomno,« se je odzval Tadej Strehovec.

Za otroke je bistvena kakovost starševstva

Da bi bila uveljavitev zakonika koristna za otroke, ki živijo v istospolnih družinah, pa menijo pri Društvu psihologov Slovenije. Distancirajo se od ideološkega presojanja zakonika in izhajajo iz znanstvenih spoznanj oziroma raziskav. »Res je, da niso bile narejene pri nas, temveč v Avstraliji in ZDA, tako da spoznanj ni mogoče popolnoma prenašati v naše okolje, vendar kažejo, kaj se dogaja v istospolnih družinah. Otroci v njih odraščajo v drugačnih socialnih okoljih, vendar se njihov razvoj v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje od razvoja otrok, ki jih vzgajajo heteroseksualni starši,« je pojasnila dr. Vlasta Zabukovec, predsednica Društva psihologov Slovenije.

Po njenih besedah so empirične študije pokazale, da imajo istospolni starši enake starševske spretnosti in kompetence kot heteroseksualni. Bolj kot struktura družine – število ljudi, spol, spolna usmerjenost staršev – vplivajo na otrokovo psihološko in socialno prilagojenost procesi v njej, torej kakovost starševstva, odnos staršev do otroka in medsebojna navezanost, drugi odnosi v družini ter odnos z okoljem. »Raziskave potrjujejo, da zakonska ureditev istospolnih družin omogoča otrokom v njih stabilno okolje, ki jim daje boljše možnosti in jih tudi vrstniki in širše okolje bolje sprejmejo,« je opisala Vlasta Zabukovec in izrazila upanje, da sprejeta zakonodaja prinaša večje spoštovanje človekovih pravic in širše sprejemanje drugačnosti v naši družbi.