Certa: Za dividende ni, za sejnine pa je veliko

Praksa visokih izplačil za vodilne se v težkih časih ponavlja.

Objavljeno
04. avgust 2016 00.55
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Delničarji Certe Holdinga bodo letos zaradi izgube Certe tretjič v dveh desetletjih ostali brez dividend. Kljub temu pa se sejnine ter stroški za upravo in nadzornike zelo povečujejo, opozarjajo nasprotniki še vedno skrivnostne prodaje delnic holdinga. Skupščina delničarjev bo konec avgusta.

Da ima taka taktika izčrpavanja vodilnih podlago v preteklosti, želi nekdo očitno dopovedati s kopijami nekaterih dokumentov Ete Cerkno, ki so sicer anonimno končale v nabiralniku Dela. Izpostavljajo nekdanjega predsednika uprave Ete Zorka Goloba – sedanjega direktorja holdinga – in nekatere njegove ožje sodelavce. Eta je namreč pod vodstvom Goloba doživljala zgodovinske pretrese, medtem ko je na njegovem računu leta 2011 po omenjenih dokumentih končalo 230.000 evrov, s tudi skoraj 38.000 evrov težko mesečno majsko stimulacijo, na primer. Istega maja so delničarji Certe Holdinga drugič ostali brez dividend.

Kopije nakazujejo, da se je praksa za več deset tisoč evrov različnih dodatkov nadaljevala še v prihodnjih letih, na seznamu pa so izpostavljeni zdaj prvi nadzornik holdinga Marjan Simonič, ki mu je mandat sicer potekel, a funkcijo opravlja še do morebitne predaje poslov, nekdanji Etin tržnik Ernest Podobnik, ki sedi še v nadzornih svetih Hotela Cerkno in kobariške družbe Tik.

Certo vodi Petra Borovinšek, ki je hkrati nadzornica v Eti, Tiku in Hotelu Cerkno. Vse omenjene družbe so namreč lastniško prepletene. Certa Holding z večinskim deležem, ki znaša 54 odstotkov, obvladuje družbo Certa, ki ima v lasti četrtino Ete Cerkno, 85 odstotkov kobariške družbe Tik in 100 odstotkov Hotela Cerkno, ki upravlja tudi tamkajšnji smučarski center. Mimogrede je Zorko Golob še predsednik nadzornega odbora Certe ter predsednik sosvetov Hotela Cerkno in Tika.

Kdor bo pritegnil več delničarjev, bo odločil

Junija smo v Delu že navajali, da je iz dostopnih letnih poročil enega povezanega podjetja iz skupine razvidno, da so se lani stroški sejnin v primerjavi z letom prej povečali za kar 674 odstotkov, medtem ko je v istem podjetju nastala rekordna izguba. Stroški za upravo in nadzornike za posamezno podjetje v skupini Certa presegajo 100.000 evrov na leto in se kljub slabim poslovnim rezultatom vsako leto povečujejo.

Zaradi lanske slabitve je Hotel Cerkno lani ustvaril petmilijonsko izgubo, kar pomeni, da je prek Certe tudi holding leto na koncu končal s 3,3 milijona evrov minusa. Golob napoveduje pokritje izgube s kapitalskimi rezervami in drugimi rezervami iz dobička.

Miran Ciglič. Foto: Blaž Močnik

Zaradi neznanega deleža delnic, ki jih nabira skrivnostni kupec ali več njih, in potekajoče mobilizacije delničarjev, ki prodaji nasprotujejo, je rezultat skupščine nemogoče napovedati. Vsekakor je mogoče pričakovati veliko večjo prisotnost od do zdaj zanemarljivega odstotka lastnikov na skupščinah. Uprava pričakuje razrešnico in imenovanje novih nadzornikov, medtem ko druga stran napoveduje zamenjave nadzornikov in posledično tudi vodstva.

Medtem so javna obtoževanja enih in drugih v polnem teku. Puščice streljajo izmenjaje nekdanji župan Cerknega in dolgoletni direktor Hotela Cerkno Miran Ciglič ter Borovinškova in Golob. Ciglič trdi, da imajo nasprotniki sedanjega vodstva, zbrani v Civilni pobudi za Cerkljansko, podporo 400 delničarjev holdinga. Vseh je sicer 2200, vsakdo pa ima povprečno 1058 delnic.

»Ena največjih pomanjkljivosti družb pooblaščenk je zlitje direktorja uprave in nadzornega sveta. Ta največji greh se je v družbi zgodil. Nadzorni svet bi moral direktorja Goloba odstaviti v trenutku, ko je izdal pooblastilo za prodajo, saj je takrat izdal tudi vse delničarje, ki so jih pred 25 leti prepričali, da so v njej pustili svoje certifikate za dobro prihodnosti in svojih otrok,« pravi Ciglič in trdi, da se ne bo potegoval za vodstvene položaje v Certi. Skupščina Certe Holdinga je napovedana 29. avgusta.