Cesta na Dobovec ostaja zaprta, na zasavko priletela hloda

Odpravljanje posledic žleda, Sklad kmetijskih zemljišč ne popušča, krajani Dobovca prihajajo na občino.

Objavljeno
18. maj 2015 23.48
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Veliko sreče so imeli včeraj nekaj po 15. uri vozniki na zasavki, državni cesti Trbovlje-Hrastnik. Štiri ure po tem, ko sta »stroka in politika« končali terenski ogled Dobovca pod Kumom, kjer ob popolni zapori že teden odpravljajo posledice lanskega žleda, sta nekajtonski desetmetrski debli zdrsnili po tristometrskem pobočju, prileteli nad cesto in se zarili v gasilski dom Teta.

Škoda je na srečo le materialna, saj se je nesreča zgodila v času polurne zapore. Zaradi zdrsa bodo pristojni najbrž še enkrat premislili, ali bodo uresničili edini dogovor sestanka - da na zasavki do 20. junija v popoldanskih konicah namesto dosedanjih 15-minutnih intervalov veljajo enourne sprostitve prometa. »Opozorili smo, da dvomimo, da se je izvajalec del lotil dovolj strokovno,« je nesrečo za Delo komentiral predsednik KS Dobovec Marjan Jamšek.

Že po ogledu delovišča na cesti proti Dobovcu, s katerega bo treba med enoinpolmesečno popolno zaporo ceste odstraniti okoli 2000 kubičnih metrov lesa ali 230 dreves, pa je predsednik KS s petsto »od sveta odrezanimi krajani« vidno nezadovoljen: »Lastnik gozdov, državni Sklad kmetijskih zemljišč, in izvajalec del, Gozdarska zadruga Slovenj Gradec, nista pripravljena popustiti niti za las, upravljavec ceste, občina, pa noče prevzeti odgovornosti za prevoz v času, ko dela stojijo.«

»Delali bi lahko ob delni zapori«

V KS razmišljajo, da bi pridobili izvedeniško mnenje, s katerim bi dokazali, da delna zapora ni tako nemogoča zahteva, za kakršno jo imata sklad in občinska oblast. »Trdimo, da bi dela lahko izvajali tudi ob delni zapori. Očitno niti lastnik niti izvajalec nimata pogodb, ki bi to zagotavljale. Vprašanje je denar: ob delni zapori bi bila spravilo lesa in sečnja precej dražja.«

Sibil Klančar, pravnica s Sklada kmetijskih zemljišč, tudi upravljavca državnih gozdov na Dobovcu, vztraja: »Tveganje je preveliko, pobočje zelo nevarno. Ne moremo ugoditi pobudam o delni zapori.« Odločno je zanikala, da bi popolna zapora ceste imela »ekonomsko« ozadje: »Finančne računice za sklad v tem poslu ni, saj samo zapora državne ceste proti Hrastniku stane 460 evrov na dan.« Če k temu prištejemo še ceno odstranitve enega panja, 50 evrov, stroški presežejo 22.000 evrov. Cena kubičnega metra lesa je sicer pet evrov, kar pomeni, da bo stroškov dvakrat več kot iztržka.

Izvajalca poiskala kar Jekillova odvetnica

Čeprav je Klančarjeva zagotavljala, da so izbrali najcenejšega in strokovnega izvajalca in da teh ni na pretek, krajani skladu očitajo, da je izbiro izvajalca prepustil Carmen Dobnik, odvetnici družine Jekill, manjšinjske lastnice gozda, ki je izvajalca za nevarno in zahtevno sanacijo izbrala samo z zbiranjem ponudb. Poleg tega zdaj, trdijo krajani, dela ne opravlja Gozdarska zadruga Slovenj Gradec, temveč podizvajalec iz okolice Zidanega Mosta, o kakšni »visoki mehanizaciji« pa da ni ne duha ne sluha.

Jamšek je ogorčen nad predlogom sklada in vodstva občine, da naj odgovornost za prevoz krajanov in drugih obiskovalcev kumljanskega parka po »sporni« cesti na Dobovec prevzame krajevna skupnost. Obiskovalcev Kumljanskega v poletnem času ni malo. »Enoinpolmesečna zapora je blokada naše KS. Neposredno ogroža turizem, naše gostince, delovna mesta. Izpad prihodka bodo čutila tudi društva, ki še tiste pridobitne dejavnosti, ki bi jo poleti lahko opravljala, ne bodo mogla,« pravi Ervin Renko z Dobovca. »Občina bi morala izvajalcu postaviti pogoje za zaporo. Razumemo, da je cesta popolnoma zaprta v času sečnje, ne pa, da se z izvajalcem del ni možno uskladiti, da ob umiku z delovišča vsak dan zagotovi minimalne varnostne ukrepe in sprosti promet.«

Ker občinsko vodstvo z županjo Jasno Gabrič na čelu tudi včeraj, kakor trdi Jamšek, ni zaščitilo »petsto od sveta odrezanih krajanov«, so Dobovčani zagrozili z obiskom občinskega sveta: »Občinsko vodstvo nas je včeraj pustilo na cedilu, KS se je pogajala sama proti vsem, ki so nam - od inšpekcij do policije - zagotavljali, da druge izbire, kot je popolna zapora, ni.« Prva prihodnja seja bo predvidoma v juniju.