Čim več pacientov za en dan

Cilj: hitra vrnitev domov za polovico hospitaliziranih – Kolar Celarčeva bi delila presežke

tor, 17.04.2018, 08:00

Razdelila bi 40 milijonov evrov

Ministrica Milojka Kolar Celarc je v Izoli povedala, da prilivi in odlivi zdravstvene blagajne iz prvih treh mesecev kažejo, da bi letos lahko prihranili 12 milijonov evrov predvsem na račun nadomestil za bolniške, poleg tega bi blagajna lahko imela tudi več kot 30 milijonov evrov dodatnih prilivov. »Če se bo koalicija strinjala, bom predlagala, da državni zbor po nujnem postopku sprejme odlok z aneksom 1 k splošnemu dogovoru, da bi celotne presežke dali v zdravstveni sistem. Če tega ne bi naredili, bi se lahko zgodilo, da bi zdravstvena blagajna končala leto s presežki in ta denar ne bi bil porabljen za paciente. Dodaten denar bi predvideli za skrajševanje čakalnih vrst in še za kakšen dodaten program,« je pojasnila ministrica Kolar Celarčeva.

Izola – V Splošni bolnišnici Izola so odprli tako imenovano dnevno bolnišnico, oddelek s 13 ležišči, kjer bodo pacienti po manj zahtevnih posegih na opazovanju ostali največ 12 ur. Če si bodo dovolj opomogli, bodo lahko še istega dne zapustili bolnišnico, če pa se bo pri rehabilitaciji zapletlo, bodo pacienta zadržali. Bolnišnica je v sanaciji, vendar z vrsto posegov zadnja leta izboljšuje svoje storitve.

»Doslej takšnega opazovalnega oddelka nismo imeli posebej urejenega in smo na takšen način skrbeli za manj kot desetino vseh hospitaliziranih pacientov. Dolgoročno bi radi takšno hitro vrnitev iz bolnišnice omogočili približno polovici vseh hospitaliziranih,« je povedal strokovni direktor bolnišnice Felice Žiža. Po njegovih besedah so že do zdaj v obstoječih prostorskih zmogljivostih skrbeli za paciente, ki so bili na opazovanju tudi le po en dan.

»Od skupaj 16.000 hospitaliziranih pacientov smo imeli lani takšnih 1300, zdaj pa si prizadevamo, da bi bilo bolnikov, ki bi jih lahko čim hitreje oskrbeli, več. Načrtujemo, da bi v nekaj letih dosegli število od 5000 do 6000. Takšno hitro vračanje bolnikov domov omogoča razvoj stroke in opreme, saj postaja medicina iz leta v leto bolj učinkovita. V razvitejših državah po svetu je delež bolnikov v dnevni bolnišnici približno polovičen,« je dejal Žiža.

Dnevno bolnišnico bo vodil kirurg Primož Praček, v njej pa bo zaposlenih pet diplomiranih medicinskih sester.

Vsako leto najmanj dve pomembni novosti

Direktor bolnišnice Radivoj Nardin je povedal, da so dnevno bolnišnico uredili na 340 kvadratnih metrih površine, ki so jih pridobili v prostorih stare urgence, in zanjo namenili 410.000 evrov: »Pomembno je, da ima ta oddelek tudi svojo ambulanto, da je povsem blizu novega urgentnega centra, malega operacijskega bloka, in ravno jutri bomo v bližini, v prostorih stare administracije in starega rentgena, na 700 kvadratnih metrih začeli graditi še nov endoskopski center. Bolnišnica ima zanj že poldrugo leto rezerviran lasten denar. Gradnja bo trajala sto dni, za gradbena dela je namenjenih 680.000 evrov, za opremo še 600.000. To bo eden najsodobnejših endoskopskih centrov v državi,« je dejal direktor Nardin. Z ministrskimi intervencijskimi sredstvi in odpisom amortizacije so poravnali 14 milijonov evrov starega dolga in izgub.

»Ostalo nam je še za 1,6 milijona evrov dolgov, ki jih nameravamo pokriti v prihodnjih štirih letih. Naš podrobni sanacijski program so potrdili na nedavni seji sveta zavoda in ga posredovali v pregled ministrstvu,« je dejal Nardin. Bolnišica je lani (tretje leto zapored) ustvarila za 280.000 evrov presežkov prihodkov in po zagotovilih direktorja letos spet posluje uspešno.

Prijavi sovražni govor