Cinkarna proti zagnanemu okoljevarstveniku

Kemična tovarna hoče od Borisa Šuštarja 30.000 evrov, ker je razširjal, da s talijem zastrupljajo Celjane.

Objavljeno
19. februar 2014 22.21
Boris Šuštar
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje − Na tukajšnjem okrožnem sodišču se bo dopoldne začelo sojenje v odškodninski tožbi, s katero Cinkarna Celje od predstavnika Civilnih iniciativ Celja Borisa Šuštarja zahteva 30.000 evrov odškodnine zaradi njegovega javnega nastopanja in izjav o okoljski oporečnosti proizvodnje v Cinkarni.

Uprava Cinkarne  s Tomažem Benčino na čelu je predlanskim spomladi Civilnim iniciativam Celja predlagala imenovanje skupne neodvisne strokovne skupine, ki naj bi ugotovila, ali pri proizvodnji titanovega dioksida v okolje uhaja strupeni talij ali ne. Ker pa se niso mogli poenotiti o sestavi komisije, je Cinkarnin poskus pomiritve strasti propadel. Potem je Cinkarna proti Šuštarju vložila odškodninsko tožbo.

Članica uprave Nikolaja Podgoršek Selič je po vložitvi tožbe povedala, da so se za ta korak odločili, ker Šuštar že več let blati in napada podjetje, pri čemer ne izbira sredstev. Na Cinkarno naslavlja številne neresnične obtožbe o okoljski oporečnosti, ki so jih vsakokrat argumentirano in strokovno ovrgli. Zanje je najbolj sporno, da je Šuštar lani ponavljal trditve o onesnaževanju s talijem in jih obtožil zdravstvenih poškodb, pri čemer da se je skliceval na neverodostojne analize in zamolčal nekatere ključne podatke, da bi diskreditiral Cinkarno.

Boris Šuštar je po tem, ko je bil obveščen o tožbi in zahtevku Cinkarne, dejal, da na podlagi uradnih podatkov, strokovnih analiz in analiz, ki so jih Civilne iniciative Celja plačevale same, upravičeno opozarja na nesprejemljivost delovanja okoljsko sporne industrije v Celju. »S tožbo, s katero poskušajo ustrahovati predstavnike civilne družbe, nas ne bodo ustavili,« je dejal.