Čistilna naprava v Laškem na zatožni klopi

Ključni problem je cena, ki je določena na fiksno količino odpadnih voda.

Objavljeno
03. april 2014 00.15
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Sodnica celjskega gospodarskega sodišča Sabina Zakošek se je danes odločila, da bo angažirala izvedenca ekonomske stroke. Gre za tožbo laškega hčerinskega podjetja nemške multinacionalke WTE zoper laško občino, ki lahko ostane brez četrtine proračuna zaradi neplačanih računov za čiščenje odpadnih voda.

Predstavnik WTE Mihael Kunst je dejal, da so prej zgradili centralno čistilno napravo kot kanalizacijski sistem tudi zato, da bi s prispevki, ki bi jih dobili od parcel, sofinancirali gradnjo. Potrdil je, da se je koncesionar s koncesionarsko pogodbo zavezal, da bo zgradil tako čistilno napravo kot tudi kanalizacijski sistem, vendar pod pogojem, da bo nadgradnjo plačala občina. Glede cene je pojasnil, da je od količine odpadnih voda odvisen le njen variabilni del.

Brez evropskih sredstev

Laški Župan Franc Zdolšek je povedal, da je problem nastal tudi zato, ker občina za projekt ni pridobila evropskih sredstev, pri čemer je pomoč obljubila WTE. Po njegovem je problem v tem, da je količina odpadnih voda skoraj polovico manjša od količine, ki je predvidena s koncesionarsko pogodbo. Občani bi tako morali plačati od 10- do 15-krat višjo ceno za kubik vode, kar je preveč.

Po njegovih besedah občina zavrača plačilo računov tudi zato, ker brez kanalizacijskega sistema, ki ni bil zgrajen, čistilna naprava nima smisla. Po njegovih navedbah je problem še v delitvi kapitalskih stroškov med občino in Pivovarno Laško, ki ima prav tako pripombe na količino odpadnih voda.

Zdolšek je priznal, da je občina pred dvema letoma začela izstavljati račune za čiščenje voda tudi gospodinjstvom in drugim podjetjem, vendar denar ostaja v proračunu. Če bosta občina in WTE dosegli sporazum, bodo ta denar, ki ga zbirajo v posebnem skladu, namenili za plačilo računov. V občini so začeli nadgrajevati kanalizacijski sistem leta 2007, ker jih je WTE z enostranskim dejanjem postavila pred dejstvo, da poiščejo drugo rešitev.

Koncesija se izteče leta 2036

Predstavnik Pivovarne Laško Matej Oset je spomnil, da so z občino iskali skupno rešitev za odvajanje odpadnih voda. Čeprav se niso strinjali z izbranim koncesionarjem, so se pozneje vključili. Ključni problem je cena, ki je določena na fiksno količino odpadnih voda iz pivovarne in občine, ker ne upošteva, da so lahko količine zaradi okolju prijaznih tehnoloških postopkov manjše. Pivovarna plačuje po pogodbi, ki jo ima z občino, v ceno pa ni vštet del kapitalskih stroškov, ki je določen v koncesijskem pogodbenem razmerju. Gre za razliko v višini dveh milijonov evrov, ki se jim pivovarna ni pripravljena kar tako odpovedati.

Po pričevanju predstavnika WTE Roberta Vizjaka je družba v čistilno napravo vložila 5,3 milijona evrov lastnega kapitala, ki ga bo obračunala do leta 2036, ko se izteče koncesija. Kot je povedal, bi WTE zgradila tudi kanalizacijski sistem, če bi občina prispevala svoj delež sredstev, tako pa so ves denar porabili za čistilno napravo.