Civilnodružbene organizacije podpisale pobudo za pravično Slovenijo

Z deklaracijo opozarjajo, da je država postala talec centrov moči.

Objavljeno
21. junij 2013 15.47
cropix/Ilustracija - mladi na Trgu bana Jelacica
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Več kot 30 civilnodružbenih organizacij je pristopilo k pobudi Civilna družba za pravično Slovenijo in podpisalo deklaracijo, s katero opozarjajo, da je država postala talec centrov moči, je na novinarski konferenci poudaril eden od pobudnikov iniciative Mitja Štular.

Z njo želijo prebuditi kritičen odnos državljanov in doseči spremembe.

Štular je v predstavitvi deklaracije pojasnil, da glede stanja v Sloveniji ugotavljajo, da je država postala talec centrov moči, ki delujejo samo v lastnem interesu in ki jih blaginja državljanov ne zanima. Ob tem si podrejajo in med drugim zlorabljajo bančništvo, pravosodje, gospodarstvo, medije in politiko.

V deklaraciji je, kot pravi, zapisano, da je nekaterim dovoljeno skoraj vse, od večine ljudi pa se pričakuje, da molče plačujejo vedno višje davke. V družbi vlada tudi strah zaradi širjenja nepravičnosti, meni Štular.

V civilni družbi ocenjujejo tudi, da so zaradi slabega delovanja pravosodja ogroženi temelji državne skupnosti. Pravosodje je po njegovem prepričanju z redkimi izjemami, v največji meri odgovorno za ne sankcioniranje velikih gospodarskih oškodovanj.

Kot je prepričan Štular, Slovenija ni prekinila s praksami s prejšnjega sistema, kar se je pokazalo pri spodbujanju nasilja v preteklih mesecih. Poleg tega se oživljajo simboli socializma.

K tej pobudi je po njegovih besedah pristopilo 31 civilnih gibanj in iniciativ. Cilj je doseči zdravo gospodarstvo in bančništvo, pošteno in pravično pravosodje, stabilno socialno varnost, profesionalne medije, učinkovito zdravstvo in kvalitetno družinsko politiko.

Štular je še poudaril, da z deklaracijo izkazujejo skupno zavezanost k temu, da se v Sloveniji nekaj spremeni. »To je del procesa, ki mora zaživeti v smislu, da je država odgovornost vsakega od nas,« je dejal.

Prvi korak je ta deklaracija, naslednji pa bo zborovanje v četrtek 27. junija, na katerem bodo predstavniki civilnih gibanj na okrogli mizi konkretneje izrazili svoja razmišljanja in pričakovanja, je sklenil Štular.

Boris Pleskovič s Svetovnega slovenskega kongresa je prepričan, da so vse vlade do zdaj delale večje ali manjše napake na področju korupcije, pravosodja in tudi drugje. Poleg tega so vse poskušale zlorabljati medije. Svetovni slovenski kongres se je pridružil deklaraciji pod pogojem, da je to nestrankarska iniciativa, je dejal Pleskovič.

Z Inštituta Jožeta Pučnika, ki je eden od podpisnikov deklaracije, je Mateja Jančar povedala, da pri inštitutu že več let opozarjajo na družbene pojave, ki so opisani v tej deklaraciji. Pridružili so se pobudi, »zato da vsi skupaj poskušajo preseči to malodušje v družbi ter da bi nadomestili kulturo granitnih kock s konstruktivnejšimi predlogi in rešitvami,« je še dejala Jančarjeva.