Človek, ki verjame v zdravilno moč narave
Zeliščar Jože Majes: Pomembno je, da znajo ljudje zdravilne rastline prepoznati, jih poiskati, nabrati in pripraviti
Odpri galerijo
»Ne samo starejšim, vsem priporočam gibanje, ki naj bo primerno njihovim letom, pa zdravo prehrano in – to je zelo pomembno – lepe misli,« pravi zeliščar Jože Majes, ki je najbolj ponosen, da je pomagal ljudem, da se spet vračajo k zdravilnim rastlinam.
Prepričan je, da za skorajda vsako bolezen raste zdravilna rastlina: »A je treba tudi verjeti v to.« In imeti ob zdravstvenih težavah disciplino, da se odrečemo stvarem, ki nam škodijo. V prehrani je treba črtati alkohol – kozarček terana ali cvička pri kosilu ni greh, pravi – pa vse tri »bele smrti«, torej sol, sladkor in moko, prav tako maščobe in suhomesnate izdelke.
Prepoznavna je postala tudi njihova kmetija Plavica na Cerovcu v bližini Dolenjskih Toplic, kjer so pred časom imeli kar 450 vrst zdravilnih rastlin oziroma vse, ki uspevajo na tem območju. Zdaj sta večino bremena prevzela hči Vesna in sin Andrej z družinama, saj Vesna pravi, da »je očeta treba malo šparati«. Na način, prijazen do narave, pridelujejo zelišča na 20 hektarih lastnih površin, nekaj pa imajo še najetih. Količine pridelanih zelišč so velike, pravi Jože Majes: »Tu v normalnih razmerah, torej tako, da smo prijazni do narave in ljudi, dela 15 ljudi. Na leto pa pridelamo od 1200 do 1300 ton suhih zdravilnih rastlin.«
Prepričan je, da za skorajda vsako bolezen raste zdravilna rastlina: »A je treba tudi verjeti v to.« In imeti ob zdravstvenih težavah disciplino, da se odrečemo stvarem, ki nam škodijo. V prehrani je treba črtati alkohol – kozarček terana ali cvička pri kosilu ni greh, pravi – pa vse tri »bele smrti«, torej sol, sladkor in moko, prav tako maščobe in suhomesnate izdelke.
Prepoznavna je postala tudi njihova kmetija Plavica na Cerovcu v bližini Dolenjskih Toplic, kjer so pred časom imeli kar 450 vrst zdravilnih rastlin oziroma vse, ki uspevajo na tem območju. Zdaj sta večino bremena prevzela hči Vesna in sin Andrej z družinama, saj Vesna pravi, da »je očeta treba malo šparati«. Na način, prijazen do narave, pridelujejo zelišča na 20 hektarih lastnih površin, nekaj pa imajo še najetih. Količine pridelanih zelišč so velike, pravi Jože Majes: »Tu v normalnih razmerah, torej tako, da smo prijazni do narave in ljudi, dela 15 ljudi. Na leto pa pridelamo od 1200 do 1300 ton suhih zdravilnih rastlin.«