CSD in ZPIZ lahko ostaneta na mrzlem

Upravnik družba Atrij tudi več let ni poravnavala skupnih stroškov, čeprav so etažni lastniki Atriju plačevali.

Objavljeno
09. februar 2017 19.49
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Elektro Celje bo po napovedih prihodnji teden začel odklapljati elektriko v skupnih prostorih stavb, kjer upravnik, celjska družba Atrij več mesecev ni plačal omrežnine, čeprav jo je etažnim lastnikom zaračunavala. Če stanovalce v večstanovanjskih zgradbah pred izklopom ščiti energetski zakon, bi brez elektrike lahko ostali poslovni prostori. V eni od takšnih stavb sta tudi Center za socialno delo in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Dopis, ki ga je poslala družba Elektro Celje vsem uporabnikom oziroma so ga obesili na oglasne deske, je le eden v nizu. Že prejšnji teden je svoje uporabnike o dolgovih obveščala hčerinska družba Elektra Celje ECE. Neporavnane obveznosti za električno energijo za skupne prostore v stavbah, kjer je upravitelj Atrij, namreč merijo v več deset tisoč evrih. V stavbi pri Areni Petrol, kjer sta tudi CSD in ZPIZ, naj bi nastalo za okoli 60.000 evrov dolga, v tako imenovani Ingradovi stavbi v treh letih kar za 80.000 evrov. Koliko znašajo vsi dolgovi družbe Atrij iz naslova električne energije in omrežnine, v Elektru Celje in v ECE ne razkrivajo.

V obvestilu uporabnikom so v Elektru Celje zapisali, da bodo začeli z odklopi električne energije, če dolgovi ne bodo poplačani. Vodja kabineta uprave Maja Ivančič pojasnjuje, da so obvestila pošiljali, ker uporabniki sploh niso vedeli za dolgove: »Odklop je skrajni ukrep in vložili bomo vse napore, da do tega ne bo prišlo. Še enkrat pa poudarjamo, da je treba aktivno pristopiti k reševanju stanja, ki je nastalo izključno po krivdi upravnika Atrij Celje, ki Elektru Celje ne plačuje rednih računov za uporabo omrežja, in to kljub temu, da je večina etažnih lastnikov svoje obveznosti do upravnika redno poravnala.« Kljub temu imajo že pripravljen načrt za odklop prvih stavb prihodnji teden.

Ne gre le za elektriko

V poslovnih stavbah, kjer je upravitelj Atrij, se etažni lastniki zavedajo, da lahko prihodnji teden ostanejo v temi in na mrzlem, saj od elektrike nista odvisni le razsvetljava in dvigalo, ampak tudi ogrevanje, voda, prezračevanje in varovanje. Rok za plačilo omrežnine se izteče 13. februarja. Direktorica celjskega CSD Olga Bezenšek Lalić je dejala, da so takoj obvestili lastnika prostorov VOC Celje: »Odgovorili so nam, da bodo v najkrajšem možnem času zamenjali upravnika.« Direktorica celjske enote ZPIZ Taja Žaberl pa zaradi zapleta ni zaskrbljena in ne pričakuje, da bi jim elektriko dejansko odklopili: »Vse dolgove imamo poravnane do novembra. Decembra in januarja je račune pošiljalo novo podjetje Atrij Fisa, s katerim pogodbe nimamo sklenjene in tega nismo plačali. Se pa etažni lastniki intenzivno pogovarjamo z Elektrom Celje.«

Etažni lastniki poslovnih prostorov se zavedajo, da bodo najverjetneje morali še enkrat plačati omrežnino, vendar že napovedujejo tožbe proti Atriju. Valerija Divjak je lastnica prostora v Ingradovi stavbi, kjer ima njen mož zobozdravniško ambulanto. Pravi, da je takih pisem že skoraj vajena: »Že nekajkrat smo bili obveščeni, da bodo kaj odklopili, čeprav vse plačujemo. Težave so bile tudi pri vodi, brez katere zobozdravniška ambulanta ne more biti. Tudi etažni lastniki bi se morali dogovoriti, da bi imeli vsak svoj števec, kar smo nekateri že predlagali. Če nam bodo kar koli odklopili, bomo morali račun zaradi poslovne škode izstaviti Atriju.«

Kdo bo plačal?

Medtem na Atriju zadeve rešujejo po svoje. Konec lanskega leta so dobili strateškega lastnika, pravi direktor Radovan Cink. Vendar Atrij Fisa, ki zdaj pošilja račune, nima nobene lastniške povezave z Atrijem niti ni Atrijev pravni naslednik. Atrij Fisa nima sklenjenih pogodb ne z uporabniki ne z dobavitelji. Kljub temu so številni stanovalci Atriju Fisi plačevali, poslovni subjekti ne. Na vprašanje, kako lahko začnejo poslovati pri čisto drugem podjetju brez kakršne koli povezave, Cink odgovarja: »Atrij in Atrij Fisa imata podjetniško pogodbo. Ni treba, da imamo lastniške povezave. In prav Atrij Fisa je konec leta za elektriko plačala 100.000 evrov. Smo pa vsem etažnim lastnikom zagotovili, da dvakrat ne bodo plačali.« Kako so jim to zagotovili, ni odgovoril.

Sto tisočakov je na račun Elektra Celje in ECE res prišlo, vendar naj bi šlo za zgolj manjši del dolga. Cink je na drugi strani prepričan, da so v ozadju druge igre: »Elektro Celje izvaja svojo ofenzivo. In organizira celo zbore lastnikov! To ni v njihovi pristojnosti. In take reči počnejo vedno pred prazniki. Svojim strankam grozijo. Menda so povezani tudi z našo konkurenco in so etažne lastnike nagovarjali, kam naj gredo. S tem bomo izgubili precej in o poslovni škodi bomo še govorili.«

A Atrij dolguje tudi podjetju za ravnanje z odpadki Simbio – 138.000 evrov in je zato v izvršbi, težave imajo tudi v Energetiki. Se pa Atriju obetajo nove fronte, saj kot opozarjajo nekateri, je veliko vprašanje tudi, koliko denarja imajo sploh še v rezervnih skladih, ki so tudi lahko prava zakladnica za reševanje finančnih težav. V Ingradovi stavbi jim je Atrij šele na zadnjih dveh položnicah izpisal postavko rezervni sklad, ne pa tudi, koliko denarja je tam.