Cvetoči sejmi za začetek pomladi

Ob Flori, Poroki in Altermedu v Celju spet tudi Štafeta semen

Objavljeno
09. marec 2016 09.05
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Sejemsko sezono bodo ta konec tedna odprli s tridnevnimi sejmi z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Pred Floro, Poroko, Altermedom in dvodnevnim mednarodnim srečanjem čebelarjev Apislovenija direktor Celjskega sejma Robert Otorepec pravi, da v Celje prihaja 400 razstavljavcev iz 16 držav.

Na sejem Altermed se letos vrača Ekoci (Eko civilna iniciativa Slovenije), ki bo predstavila projekt za nova delovna mesta in izvedla posvet Kako si zagotovimo hrano, dobrine in delovna mesta, pripravlja pa tudi Štafeto semen – izmenjevalnico semen in čepičev starih sadnih vrst ter znanja o samopreskrbi, potencialih industrijske konoplje, priložnostih v zadružništvu in socialnem podjetništvu. V zadnjih mesecih so se aktivisti Ekoci ukvarjali posebno s spodbujanjem povezovanja členov v verigi od kmetijske pridelave surovin do proizvodnje za obuditev domače tekstilne industrije z uporabo naravnih materialov, kot so konoplja, lan in volna.

Celjski spomladanski sejmi so tradicionalno priložnost za ogled in nakup vsega za dom in vrt, letos s poudarkom na samopreskrbi in domači pridelavi, za pripravo ali le pregled ponudbe za poroke, za seznanitev s sonaravnimi izdelki in metodami za zadovoljno življenje. Odprti bodo od petka do nedelje, čebelarji pa bodo na sejmišču samo v soboto in nedeljo, ko se bo pri njih zbrala vrsta ministrov sosednjih držav, ki podpirajo slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Z enotno vstopnico za vse sejme bo od petka do nedelje mogoče obiskati vse praktične delavnice in kuharske predstavitve ali prisluhniti predavanjem, ki jih bo samo na sejmu Altermed več kot 100.