»Da Jeseničanom smrdi, so krivi v Ljubljani«

Za zamudo pri gradnji MBO Publicus s prstom kaže na župana Jankovića in Snago, ki očitke zavrača.

Objavljeno
06. oktober 2016 23.38
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Za smrad, ki se že mesece širi z deponije Mala Mežakla in je na rob obupa spravil prebivalce 11 hiš pod odlagališčem, sta odgovorna podjetje Snaga in Mestna občina Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem na čelu, je včeraj ob dnevu odprtih vrat na Mali Mežakli dejal Ivan Hrženjak, direktor Publicusa. V Snagi so njegove navedbe zavrnili.

Kot je dejal Ivan Hrženjak, so se Mol, Snaga in Janković zavzemali, da ne bi nikoli zagnali objekta mehansko-biološke obdelave odpadkov (MBO) na Mali Mežakli. »Zahteve, da bi postali stranka v postopku, so bile vedno zavrnjene,« je dejal Hrženjak in opozoril, da je Snaga lani vložila zahtevo za pridobitev statusa stranke v postopku za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) za šest milijonov evrov vreden MBO, ki ga je na Mali Mežakli načrtovala Publicusova hčerinska družba Ekogor. Zaradi teh zahtev so nastale zamude pri izdaji soglasij in dovoljenj, zato objekta MBO niso odprli že na začetku leta, kot so načrtovali, je povedal Hrženjak: »Če bi bil MBO zgrajen pravočasno, bi odpadke že obdelali, smradu pa ne bi bilo.« Če MBO na Mali Mežakli ne bi imeli, bi odlagališče zaprli, gorenjske odpadke pa bi v predelavo vozili na Barje, za kar sta zainteresirana Snaga in ljubljanska občina s tamkajšnjim 155 milijonov evrov vrednim centrom za predelavo odpadkov, ugotavlja Hrženjak.

Je preveč zahtevati čist zrak?

Kot je dejala Nina Sankovič iz Snage, so želeli vstopiti v postopek zaradi varstva svojih pravnih koristi. Kot smo v Delu o tem že poročali, se je Snaga sklicevala na to, da so občine Kamnik, Komenda, Pivka in Postojna sprva podpisale pogodbo za odvoz odpadkov na Barje, a so si kasneje premislile. Sankovičeva je še zapisala, da bi pri »Hrženjaku veljalo preveriti, koliko gorenjskih občin je že podpisalo pogodbo z Ekogorjem, in ugotoviti, v katerem grmu na Gorenjskem tiči zajec«.

Na Malo Mežaklo odpadke vozijo iz občin zgornje Gorenjske, s kranjsko Komunalo, ki dovaža okoli 10.000 ton na leto, ima Ekogor pogodbo le še do konca leta, dodatno odpadke dovaža še podjetje Publicus, je povedal direktor Ekogorja Ivan Hrženjak, soimenjak direktorja Publicusa. Za rentabilno poslovanje MBO z zmogljivostjo 40.000 ton odpadkov morajo na leto predelati več kot 30.000 ton odpadkov.

S solzami v očeh je domačinka Simona Demšar razlagala, da je smrad neznosen in da njihovih opozoril nobeden od pristojnih ne posluša: »Je res preveč zahtevati čist zrak?« Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki si je včeraj s še nekaterimi župani občin ogledal MBO in odlagališče, ni našel časa, da bi pojasnil stališče občine do tega.