Daleč premalo podpisov za boljše medije

Evropska pobuda: Glas za medijski pluralizem dalo dobrih 122.000 ljudi, od tega 700 Slovencev. Potrebovali bi jih milijon.

Objavljeno
13. avgust 2014 21.25
Mala montažna kamera na novinarskem vozilu. Lukovica, Slovenija 23.julija 2014.
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Zbiranje podpisov za medijsko zakonodajo na ravni EU, ki bi zagotovila medijsko pluralnost, omejila koncentracijo lastništva in konflikte interesov ter zaščitila svobodne in neodvisne medije, se zaključuje 18. avgusta. Kot kaže – neuspešno.

Evropsko državljansko pobudo za medijski pluralizem je namreč do zdaj podpisalo le nekaj več kot 122.000 ljudi, v Sloveniji okoli 700. Pred slabim letom dni je pobudo sprožila organizacija European Alternatives, skupaj z Mednarodno koalicijo novinarjev (I’ Alliance Internationale de Journalistes).

Danes iniciativa povezuje že skoraj sto organizacij, medijev in stanovskih združenj iz celotne Evrope. Slovenski del kampanje je vodilo Društvo novinarjev Slovenije s partnerji. Rok za zbiranje podpisov se konča v ponedeljek; in to je tudi datum, do katerega bi morali zbrati milijon podpisov, a vse kaže, da cilj ne bo dosežen.

Konec »berluskonizaciji« in »orbanizaciji«

Kljub številnim opozorilom civilne družbe na evropski ravni še vedno ni direktive, ki bi omejevala medijsko koncentracijo ali zagotavljala medijski pluralizem. EU je tako v situaciji, ko nima mehanizma, s katerim bi lahko, denimo, preprečila »berlusconizacijo« italijanskih medijev.

Nadalje: v Bolgariji želi vlada sprejeti zakon, ki bi novinarjem v času predvolilne kampanje narekoval le uporabo tistih informacij, ki bi jih prejeli od političnih strank. EU tu ne more storiti ničesar. EU prav tako ne omejuje koncentracije lastništva medijev, ampak to področje prepušča državam članicam. EU proti »orbanizaciji« madžarskih medijev lahko nastopa le z diplomatskimi sredstvi, ne pa z zahtevo po spoštovanju ustrezne direktive ...

Milijona podpisov ne bi mogli ignorirati

Evropska komisija sicer pravi, da za urejanje medijev nima pristojnosti. A nekdanji politični svetovalec v evropskem parlamentu Giovanni Melogli iz Mednarodne koalicije novinarjev, ki je v okviru kampanje tudi obiskal Slovenijo, je poudaril, da bi z milijonom podpisov evropsko komisijo na nek način prisilili, da prevzame vsaj del odgovornosti za medijsko regulacijo. Milijon državljanov EU lahko namreč na tak način zahteva oziroma neposredno predloži zakonodajni predlog, komisija pa potem odloča, ali je primeren za nadaljnjo obravnavo ali ne.