Daljnovod Beričevo-Trbovlje uspešno pod napetostjo

Celotno traso dvosistemskega 110-kilovoltnega daljnovoda načrtujejo v omrežje vključiti sredi decembra.

Objavljeno
15. november 2012 15.47
Posodobljeno
15. november 2012 16.25
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Delavcem Elesa je uspelo popoldne, natančno ob 16. uri in 48 minut, pod napetost priključiti dvakrat 110-kilovoltni daljnovod Beričevo-Trbovlje. S tem je izpolnjen pogoj za poskusni zagon daljnovoda Beričevo-Krško, ki bo omogočil zanesljivejše napajanje Litije z okolico in načrtovanih zasavskih elektrarn na srednji Savi.

Po podatkih Katje Krasko Štebljaj iz službe za odnose z javnostmi pri Elektru Slovenija so delavci na daljnovodu Beričevo-Trbovlje najprej uspešno opravili interni strokovni tehnični pregled, nato pa daljnovod na odsekih med Beričevim in razdelilno-transformatorsko postajo Potoška vas v zagorski občini ter razdelilno-transformatorsko postajo Trbovlje dali tudi pod napetost.

Vrednost investicije, v katero je bila vključena tudi prestavitev daljnovodnih polj Grosuplje I in II v novozgrajena polja v Beričevem, znaša nekaj manj kot 16 milijonov evrov.

Predvidoma v naslednjih dneh bo Elektro Ljubljana zaključilo tudi dela v razdelilno-transformatorski postaji Litija, celotno traso novega dvosistemskega 110-kilovoltnega daljnovoda pa načrtujejo v omrežje vključiti sredi decembra.

Daljnovod Beričevo-Trbovlje bo sicer vzpostavil novo 110-kilovoltno povezavo med Beričevim in Litijo. S tem bo zagotovljeno 110-kilovoltno stabilno napajanje Litije in okolice z električno energijo. Obenem bo s tem izpolnjen pogoj za ukinitev 35-kilovoltnega napetostnega nivoja na tem območju.

Na območju med Beričevim in Trbovljami bodo morali prebivalci poslej upoštevati vse varnostne ukrepe, ki tudi sicer veljajo za gibanje in delo pod daljnovodi.